Suci honorarci: Je li etično da zarađuju na radionicama i to u radno vrijeme?

25. studenoga 2021.
Suci honorarci: Je li etično da zarađuju na radionicama i to u radno vrijeme? 1
foto: Pixabay

Praktikum 'Tijela državne uprave u prekršajnom postupku' na kojem će predavati predsjednica Odjela za prekršaje iz područja gospodarstva i financija s Visokog prekršajnog suda RH i zamjenik predsjednika Visokog prekršajnog suda RH najavljen je za 26. studenog 2021. godine. U javnosti se već polemiziralo o tome je li etično da suci zarađuju mimo sudačke dužnosti. Građanin nas je nedavno upozorio na novi slučaj iz kojeg je vidljivo da suci drže radionice za koje se plaća kotizacija i to u svoje radno vrijeme. 

Slučaj smo istražile i prijavile na tri adrese - Državnom sudbenom vijeću, Udruzi hrvatskih sudaca te Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske

Zamolile smo ih da nam odgovore na nekoliko pitanja od javnog interesa:

Zanima nas smatraju li da je protivno Kodeksu sudačke etike da suci održavaju radionice na kojima pružaju pravne savjete, konkretno Pravni praktikum o tijelima državne uprave u prekršajnom postupku. Naime, ako suci sudjeluju na stručnim i znanstvenim skupovima, prema čl. 93. st. 4. Zakona o sudovima, tada te skupove mora organizirati javna ustanova i/ili institucija, što u ovom slučaju nije tako. Praktikum organizira Lexpera d.o.o. u petak, 26. studenog 2021. godine, posredovanjem portala IUS-INFO, a kotizacija za sudjelovanje se plaća, što znači da radionica nije otvorena za sve građane i građanke. 

Nadalje, prema članku 92. Zakona o sudovima, suci od Državnog sudbenog vijeća moraju dobiti odobrenje za obavljanje određenog posla, pa smo postavile pitanje je li to tako i u slučaju svakog honorarnog posla, kao i jesu li za ovu radionicu dobili odobrenje.

S obzirom na to da se ova pravna radionica organizira u radno vrijeme, zanima nas na koji je način njihovo izbivanje s posla regulirano s poslodavcem, u ovom slučaju s Visokim prekršajnim sudom Republike Hrvatske. Česta je praksa u hrvatskom pravosuđu i otkazivanje ročišta, pa nas zanima i jesu li suci, da bi mogli predavati na ovom skupu, otkazali zakazana ročišta i koriste dane godišnjeg odmora. Dakle, tražimo da se javnosti odgovori na pitanje obavljaju li suci za vrijeme svog radnog vremena honorarne poslove, koristeći se pritom ugledom suda za svoje privatne interese.

Krajnje je neprimjereno, a i protivno točki 8. Kodeksa sudačke etike koja ističe da se sudac izvan sudačke dužnosti ne smije baviti davanjem pravnih savjeta ili pružanjem pravne pomoći, to što suci Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, Sanja Gospočić i Tomislav Tomašić, održavaju takve radionice na kojima se može očekivati i sudjelovanje polaznika koji bi u budućnosti mogli biti uključeni u predmete u kojima će ovi suci suditi. Smatramo da to narušava integritet i neovisnost sudačke struke.

Gong je organizacija civilnog društva čija je misija da ometa korupciju, upozorava na političke ugroze i gradi ravnopravno građanstvo. U službi očuvanja demokracije, transparentnog rada institucija i neovisnog pravosuđa, nadamo se da ćemo odgovore na ove upite dobiti, a kada ih dobijemo - objavit ćemo ih na svojoj web stranici.

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Suci honorarci: Je li etično da zarađuju na radionicama i to u radno vrijeme? 2
Suci honorarci: Je li etično da zarađuju na radionicama i to u radno vrijeme? 3
Suci honorarci: Je li etično da zarađuju na radionicama i to u radno vrijeme? 4
chevron-right