Prve korisnice nove ImamoPravoZnati.org Pro platforme

21. listopada 2021.
Prve korisnice nove ImamoPravoZnati.org Pro platforme 1

Unaprijedili smo platformu za digitalno slanje zahtjeva za pristup informacijama zahvaljujući MySocietyju koji je razvio nove značajke i olakšao praćenje statusa većeg broja zahtjeva, slanje istovjetnog zahtjeva na više adresa, čuvanje privatnosti zahtjeva i prikupljanje većih količina podataka.

ImamoPravoZnati.org, platforma za postavljanje zahtjeva za pravo na pristup informacijama, napredovala je do nove Pro značajke. Predstavile smo je na radionici održanoj u Hrvatskom novinarskom društvu, novinarkama i novinarima koji koriste ovo zakonsko pravo u svojem radu i istraživanjima. Jedna od glavnih prepreka koju su novinari isticali kao razlog zbog kojeg ne koriste platformu za slanje zahtjeva, sada je otklonjen. Pro korisnici mogu odabrati koliko dugo žele da njihovi zahtjevi ostanu privatni. Za novinarska istraživanja korisna je i mogućnost slanja istovjetnog zahtjeva na više adresa istovremeno (svim trgovačkim društvima, svim općinskim sudovima i sl.), a za lakše praćenje skupnih zahtjeve, i svih zahtjeva koje korisnica šalje, nadzorna ploča omogućuje brzi pregled statusa zahtjeva, upozorava na zakonske rokove i sljedeće korake kako bi zahtjev ostao aktivan. Pored toga, nadzorna ploča omogućuje preuzimanje svih privitaka u odgovorima na zahtjev u jedan zip folder pa je tako sve odgovore na skupne zahtjeve moguće preuzeti jednim klikom.

Gong je radionicu organizirao u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i Sindikatom novinara Hrvatske, a desetak novinara i novinarki. Prisutni članovi i članice Hrvatskog novinarskog društva i ogranka Vukovarsko-srijemske županije, zagrebačkih redakcija Oštro, 24 sata, p-portala, Radio Rojca iz Pule i šibenskog Tris portala postali su tako prvi korisnici Pro značajke. Ove značajke najprije će biti korisne kod slanja velikog broja različitih zahtjeva, ili za prikupljanje većih količina usporedivih podataka pa je platforma namijenjena i organizacijama civilnog društva koje se bave zagovaranjem, kao i akademskoj zajednici za istraživanja. Trenutno je mogućnost korištenja Pro značajki ograničena samo na polaznike i polaznice radionica tako da u Gongu planiramo održati posebne radionice za zainteresirane organizacije civilnog društva, a javiti nam se mogu i svi koji bi alat koristili za svoja istraživanja.

Prve korisnice nove ImamoPravoZnati.org Pro platforme 2

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje na edukaciji, javite nam se na mail pro@imamopravoznati.org. 

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Prve korisnice nove ImamoPravoZnati.org Pro platforme 3
Prve korisnice nove ImamoPravoZnati.org Pro platforme 4
Prve korisnice nove ImamoPravoZnati.org Pro platforme 5
chevron-right