Zaustavimo korporacijska sponzorstva predsjedanjima EU

19. ožujka 2021.

Više od 15 godina države članice koje predsjedaju Vijećem Europske unije prihvaćaju sponzorske ugovore s nekim od najvećih europskih kompanija. Poduzmite akciju danas da bismo jednom zauvijek zaustavili ove loše i suspektne prakse!

Coca-Cola, BMW i druge velike korporacije godinama sponzoriraju predsjedanje Vijećem EU-a. Portugalska vlada prihvatila je sponzorstvo tri tvrtke za svoje trenutno predsjedanje Vijećem, uključujući distributera PepsiCo-a u Portugalu (sumol + compal) i The Navigator Company, najveće europske tvrtke za proizvodnju papira koja je povezana s plantažama monokulture i šumskim požarima u Portugalu, kao i otimanje zemlje u Mozambiku.

Prije početka hrvatskog predsjedanja Unijom, 36 udruga, među kojima i Gong, pozvali su Plenkovićevu vladu na transparentnost tijekom predsjedanja. Među ostalim, poručili su da bi hrvatska Vlada trebala “odbiti bilo kakvo korporativno sponzorstvo i tražiti dogovor na razini Vijeća” o napuštanju te prakse. Za udruge je ta praksa “tužni dokaz koliko je Vijeće Europske unije blizu velikom biznisu”. Međutim Vlada RH je na početku predsjedanja, na upit novinara, objavila kako je potpisala sponzorske ugovore s tvrtkama: Jana, Franck, Juicy, Hrvatske ceste, Hrvatska pošta, HPB i INA. Veliko iznenađenje na europskoj razini bila je suradnja s INA    -om, budući da je takvo pokroviteljstvo u suprotnosti s velikim planovima Europske komisije za tzv. zelenu tranziciju u Europi.

Kako vlade EU mogu potpisivati ​​ugovore s tvrtkama čiji su proizvodi u izravnoj suprotnosti s navedenim ciljevima Unije? S jedne strane se donose zelene strategije i rezolucije koje brinu o zdravlju i kvaliteti života građana i građanki, kao i one koje štite okoliš, a s druge strane donositelji odluka aktivno promoviraju tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića punjena šećerom, proizvode fosilna goriva, autoindustriju koja počiva na fosilnim gorivima i takozvane big tech korporacije (koje ulažu golema sredstva u lobiranje na EU razini kako bi se politike krojile prema njihovim potrebama).

Europska pučka pravobraniteljica Emily O’Reilly prošle godine se složila kako je takva vrsta suradnje s koruporacijama reputacijski rizik za EU i da treba uspostaviti smjernice.

Šest mjeseci nakon, 27 vlada država članica nisu se složile ni oko smjernica i čini se da su spremne oslabiti ionako problematični prijedlog koji je na stolu.

Inicijatorice ove akcije, Corporate Europe Observatory i Climáximo, pozivaju portugalskog premijera Antónia Costu, koji trenutačno predsjeda Vijećem EU, ali i veleposlanike svih država članica EU da zabrane sve buduće sponzorske ugovore.

Apel je do sada potpisalo gotovo 50.000 građana i građanki EU. Potpiši i ti pismo portugalskom premijeru i ambasadama članica EU.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Zaustavimo korporacijska sponzorstva predsjedanjima EU 1

chevron-right