Vanja Jurić izabrana u ekspertnu skupinu EK za SLAPP

18. ožujka 2021.

Europska komisija imenovala je odvjetnicu Vanju Jurić, zamjenicu predsjednika Vijeća Gonga, članicom ekspertne skupine za SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation).

Takozvane SLAPP tužbe prepoznate su kao široko korišteno sredstvo ušutkavanja kritičkih glasova u javnom prostoru. Riječ je o tužbama pokrenutim od strane moćnih aktera (npr. tvrtki, javnih službenika u privatnom svojstvu, itd.) kako bi se zastrašilo i ušutkalo one koji govore u javnom interesu. Tipične tuženice su čuvarice demokracije: novinari_ke, aktivistkinje, neformalna udruženja, akademici, sindikati, medijske organizacije i organizacije civilnog društva.

Podizanjem tužbi zbog povrede ugleda, duševnih boli i drugih navodnih posljedica medijskog pisanja, političari i ostali moćnici nastoje javne kritike svojega rada efektivno staviti izvan zakona, koristeći sudski progon kao prijetnju i sredstvo odvraćanja od medijskog tematiziranja njihovog rada.

Ove tužbe prijetnja su pravnom poretku EU-a i to prijetnja demokraciji i fundamentalnim pravima, pristupu pravdi i pravosudnoj suradnji, provođenju EU prava u sferi unutarnjeg tržišta i zaštite EU proračuna te prijetnja slobodi kretanja.

Stoga je 119 europskih organizacija civilnog društva, među njima i Gong, pozvalo EU sredinom prošle godine da usvoji komplementarne mjere kako bi se zaštitili oni pogođeni ovim tužbama. Među mjerama je i usvajanje direktive protiv SLAPP tužbi, reforme određenih regulacija te podrška svim žrtvama tužbi.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Vanja Jurić izabrana u ekspertnu skupinu EK za SLAPP 1Vanja Jurić izabrana u ekspertnu skupinu EK za SLAPP 2

chevron-right