Koliko se još borasa cijepilo preko reda?

11. veljače 2021.

Slučaj rektora Damira Borasa koji se cijepio preko reda, srozavši svojim traženjem privilegiranog statusa još jednom ugled Sveučilišta, otvara pitanje broja onih koji su se ugurali u povlaštenu skupinu, ali i ukazuje i na slabosti u upravljanju pandemijom koronavirusa.

 Gong traži od Vlade i Ministarstva zdravstva da objavi podatke o raspodjeli cjepiva: koliko je točno svaka zdravstvena ustanova (klinički bolnički centri, kliničke bolnice, klinike, opće bolnice, zavodi...), ustanova socijalne skrbi (domovi umirovljenika) ili institucija vlasti (Vlada, Sabor ili Ustavni sud) zatražila doza cjepiva za svoje zaposlenike i zaposlenice, koliko za dužnosnike i dužnosnice, i koliko je točno doza iskoristila?

U vremenima dok više od 700.000 starijih i bolesnih građanki i građana čekaju na svoj red za cijepljenje, koji je uzrokovan zastojem u isporuci na europskom nivou, nužno je da vlast transparentno pruži podatke o pravednoj raspodjeli i korištenju cjepiva kako bi svi zadržali strpljenje.

Iako je u planu cijepljenja bilo navedeno da su prioritetne skupine u prvom krugu cijepljenja isključivo zdravstveni_e i djelatnici_e domova za starije, krug se proširio i na članove i članice Vlade, saborske zastupnike i zastupnice, suce i sutkinje Ustavnog i Vrhovnog suda, što se pravdalo javnom promocijom važnosti cijepljenja. Međutim, slučaj Boras sugerira da je bilo onih koji su se ubacivali preko reda, i mimo kruga izabranih institucija.

Gong snažno podržava kampanju cijepljenja protiv Covida 19. Uvjerene smo da objava podataka o raspodjeli cjepiva i njihovoj iskorištenosti u Hrvatskoj, samo može jačati povjerenje građanki i građana u važnost cijepljenja, kao i povjerenje u odgovorno upravljanje korona krizom.

Od početku pandemije, Gong je isticao važnost nadzora rada Stožera u parlamentu i pozvao Vladu da objavljuje transparentne podatke o nabavi medicinske opreme i angažiranju raznih stručnjaka, tako i PR agencija. Jedanaest mjeseci kasnije nemamo objedinjene službene podatke o nabavi opreme bez javne nabave žurnim postupcima, osim onih podataka koji su procurili u medije.

Kao što je za pobjedu nad pandemijom potrebno da se cijepi većina stanovništva, za demokraciju je važno povjerenje građana i jasni dokazi da se na krizu odgovara planski, sukladno jasnim i opravdanim kriterijima, bez privilegiranog pristupa koji se ostvaruje ulaskom odabranih pojedinaca “na sporedni ulaz”. Svako postupanje protivno ovim načelima dodatno će umanjiti povjerenje građanki u institucije kao provoditelje smislene politike, naštetiti demokratskoj kulturi i proizvesti otpor mjerama očuvanja javnog zdravlja.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Koliko se još borasa cijepilo preko reda? 1

chevron-right