Vijeće za građanski nadzor potvrdilo Gongove sumnje

25. studenoga 2020.

Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija odgovorilo je Gongu kako Sigurnosno-obavještajna agencija nije provela sigurnosnu provjeru Dragana Kovačevića prije nego što mu je potvrđen novi mandat na čelu Janafa.

„Mi smo imenovanja radili da smo provjeravali sve. SOA je provjeravala redovitim putem", govorio je premijer Andrej Plenković 22. rujna o tome da je Dragan Kovačević prošao sigurnosnu provjeru prije nego što mu je aktualna Vlada potvrdila novi mandat na čelu Janafa.

Gong je tada zatražio od Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija da provjeri je li SOA provela taj postupak u slučaju Dragana Kovačevića.

Je li nad Kovačevićem bila zaista obavljena sigurnosna provjera i kako ju je prošao s obzirom na to da danas, zahvaljujući medijima, znamo da je u vrijeme provjere bio praćen zbog sumnje u korupciju? Iz odgovora Vijeća Gongu vidljivo je da nad Kovačevićem nije provedena takva provjera.

"Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija osnovalo je radnu skupinu te provelo neposredan nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije, povodom Vašeg zahtjeva od 23. rujna 2020. Nakon provedenog neposrednog nadzora Vijeće je zatražilo i pribavilo pisano očitovane Agencije na okolnosti iz Vašeg zahtjeva. Sukladno članku 113. stavku 1. i 2. Zakona, obavještavamo Vas kako u konkretnom slučaju nije bilo postupanja Sigurnosno-obavještajne agencije", odgovoreno je Gongu, koje je datirano 17. studenog 2020.

Vijeće za građanski nadzor potvrdilo Gongove sumnje 1

chevron-right