Predsjednica EK konačno odgovorila Gongu

12. studenoga 2020.

Ured predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen odgovorio je nakon četiri mjeseca na Gongovu žalbu. Iz njezinog Ureda poručuju kako ni ona ni Dubravka Šuica nisu sudjelovale u predizbornom spotu HDZ-a „u svojstvu predsjednice, odnosno potpredsjednice Komisije, već u kontekstu pripadnosti političkoj stranci i demokratske kampanje".

Gong je 5. srpnja prijavio predsjednicu Ursulu von der Leyen i potpredsjednica Komisije Dubravku Šuicu Europskoj komisiji, ali i europskoj pravobraniteljici Emily O'Reilly zbog kršenja Kodeksa ponašanja članova Europske komisije sudjelovanjem u spotu HDZ-a u vrijeme predizborne kampanje.

Ured von der Leyen odgovorio je kako obje dužnosnice nisu sudjelovale „u svojstvu predsjednice, odnosno potpredsjednice Komisije, već u kontekstu pripadnosti političkoj stranci i demokratske kampanje".

Međutim, valja napomenuti da se dužnosnici EU-a moraju suzdržati od javnih izjava u ime bilo koje političke stranke čiji su članovi. Pritom su i von der Leyen i Dubravka Šuica to učinile, pojavivši se u videu hrvatske političke kampanje, te su svoje poruke snimile iz prostorija Komisije, koristeći opremu EU-a i predstavljajući se službenim titulama - predsjednicom i potpredsjednicom Europske komisije.

Podsjetimo, Europska pravobraniteljica, koja se složila s Gongovom žalbom, tada je proslijedila pritužbu Europskoj komisiji i Europskom parlamentu te zatražila da poduzmu odgovarajuće mjere.

"Prilikom zaključivanja slučaja u srpnju 2020., Pravobraniteljica je zatražila od Komisije da je u roku od tri mjeseca obavijesti o mjerama uslijed pritužbi koje je podnio Gong, ali i drugi akteri. Komisija je sada zatražila produljenje tog roka do 16. studenog 2020., što je Pravobraniteljica i prihvatila", priopćeno nam je iz Ureda EU pravobraniteljice prošli mjesec.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Predsjednica EK konačno odgovorila Gongu 1

chevron-right