EU pravobraniteljica: EK još odgovara na Gongovu prijavu

16. listopada 2020.

Europska pravobraniteljica Emily O'Reilly ponovno se obratila Gongu zbog naše pritužbe na Ursulu Von der Leyen koja je kao predsjednica Komisije sudjelovala u snimanju promotivnog videa HDZ-a za parlamentarne izbore ovo ljeto.

"Prilikom zaključivanja slučaja u srpnju 2020., Pravobraniteljica je zatražila od Komisije da je u roku od tri mjeseca obavijesti o mjerama uslijed pritužbi koje je podnio Gong, ali i drugi akteri. Komisija je sada zatražila produljenje tog roka do 16. studenoga 2020., što je Pravobraniteljica i prihvatila", priopćeno nam je iz Ureda EU pravobranteljice.

Podsjetimo, Gong je 5. srpnja prijavio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen - Europskoj komisiji, ali i europskoj pravobraniteljici Emily O'Reilly, zbog potencijalnog kršenja Kodeksa ponašanja članova Europske komisije sudjelovanjem u spotu HDZ-a u vrijeme predizborne kampanje.

Europska pravobraniteljica tada je proslijedila pritužbu Europskoj komisiji i Europskom parlamentu te zatražila da poduzmu odgovarajuće mjere.

Etički kodeks propisuje da se članovi i članice Komisije suzdržavaju od davanja javnih izjava ili intervencija u ime bilo koje političke stranke čiji su članovi_ce, osim u ograničenim i unaprijed odobrenim okolnostima.

Kršenje etičkog kodeksa Komisije, koje je prijavio Gong, otvara pitanje kako se nadzire Kodeks jer je predsjednica Komisije zadužena za njegovo provođenje.

"Nejasno je kome bi se predsjednica Komisije trebala izjasniti o namjeri sudjelovanja u nacionalnoj izbornoj kampanji. To sugerira da bi mogla postojati potreba za zasebnim Kodeksom ponašanja za predsjednicu", istaknula je O'Reilly ovo ljeto.

YouTube video

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

chevron-right