Pitale smo nadležne kako su regulirana tajna društva

09. listopada 2020.

Gong je poslao upite Ministarstvu financija, Ministarstvu pravosuđa i uprave, Uredu za sprječavanje pranja novca, Državnoodvjetničkom vijeću i Financijskoj agenciji vezano uz slučaj okrivljenika USKOK-a Gorana Puklina koji je u svojem iskazu o porijeklu novca pronađenog u njegovu stanu, prema medijskim napisima, izjavio da je dio stečen prodajom tajnog poslovnog udjela u jednoj tvrtki, a dio nasljedstvom.

Bez obzira na vjerodostojnost Puklinovih riječi o porijeklu novca u njegovom stanu, ova situacija otvorila je sasvim novu zanimljivu temu - tajna društva.

Stoga, Gong je zatražio očitovanje od Ureda za sprječavanje pranja novca (Ministarstva financija) jesu li oni uključeni u konkretan slučaj i hoće li ispitati razloge za sumnju na pranje novca. Isto tako, pitamo ih je li tajni poslovni udio u tvrtki Gorana Puklina prijavljen u registru stvarnih vlasnika, i je li provedena mjera dubinske analize sukladno čl. 44 Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Zanima nas ima li Goran Puklin tajne poslovne udjele i u drugim tvrtkama.

Od Ministarstva financija smo zatražile da se Registar stvarnih vlasnika u većoj mjeri otvori javnosti te omogući građanima i građankama prijavu (ako je nužna) putem online obrasca, pretragu registra prema imenu i prezimenu osobe, preuzimanje setova podataka, API pristup za one podatke iz registra koji se odnose na politički izložene osobe te ukloni captcha kod.

Ministarstvo pravosuđa i uprave pitamo kada će podaci o imovini sudaca i državnih odvjetnika biti javno objavljeni na mrežnim stanicama, te u kojem formatu dostupni javnosti.

DOV smo upitale je li Vijeće kontroliralo podatke o imovini navedene u imovinskoj kartici Mirele Alerić Puklin, bivše zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetništva u čijem je stanu pronađen novac. Također, je li kod Mirele Alerić Puklin u svjetlu novih okolnosti zatraženo pisano očitovanje o porijeklu imovine i
ima li Vijeće uvida u tajne poslovne udjele, odnosno kako se navode u imovinskim karticama.

Smatramo kako je objava ovih informacija u javnom interesu budući da se radi o politički izloženoj osobi koja se našla u središtu afere što uključuje i pojedine visoke državne dužnosnike.

Okolnosti pandemije zahtijevaju povećanu razinu odgovornosti i otvorenosti institucija prema građankama i građanima od kojih se traži povjerenje u sustav. Smatramo da je odgovornost nadležnih tijela obratiti se javnosti u ovom predmetu i pokazati im da institucije uistinu neovisno i nepristrano rade svoj posao.

Pitale smo nadležne kako su regulirana tajna društva 1

chevron-right