Ne kažnjavajte borce za pravo na pristup informacijama

12. ožujka 2020.

Europsko civilno društvo upozorilo je na pogubnu praksu europske agencije Frontex kojom želi ušutkati kritičare i obeshrabriti aktivistkinje diljem Europe od korištenja pravnih mehanizama Unije u borbi za temeljna prava.

Više od 40 organizacija pružilo je podršku aktivistima koji su nakon izgubljenog slučaja pred Europskim sudom od Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) dobili račun za pravne troškove.

Aktivistkinja Luisi Izuzquizi i aktivist Arneu Semsrottu tužbu su podigli tražeći informacije o Frontexovim brodovima na Sredozemlju. Nakon što je Sud odlučio da Agencija ne mora dati te informacije, aktivistima je stigao račun za skupe privatne odvjetnike koje je Agencija angažirala na slučaju, iako Frontex zapošljava veliki pravni odjel s proračunom u iznosu od milijardu eura. To je vrlo neobično jer obično vlasti EU-a ne naplaćuju civilno društvo za svoje troškove.

Otvorenim pismom čelnicima Agencije organizacije su poručile da nametanje visokih pravnih naknada braniteljima ljudskih prava i akterima civilnog društva ima zastrašujući učinak na ostvarivanje prava, te sprječava buduće zakonite i pravne pokušaje obrane temeljnih prava pred sudovima EU-a.

Cijeli tekst pisma pročitajte u nastavku.

 

Za:

g. Fabricea Leggerija, izvršnog direktora Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex)

g. Hervé Caniard, voditelja odjela za pravne poslove i nabavu Frontexa

Dana 31. siječnja 2020. Europska agencija za graničnu i obalnu stražu (Frontex) dostavila je Luisi Izuzquizi i Arneu Semsrottu račun za pravne troškove u iznosu od 23.700,81 eura. Radi se o dvoje aktivista koji su podnijeli prvu tužbu pred Općim sudom Europske unije protiv Frontexa zahtijevajući pristup informacijama o Frontexovim brodovima na Mediteranu.

U svjetlu Frontexova potraživanja, zahtijevamo od Frontexa da se suzdrži od potraživanja financijske naknade za pravni zahtjev usmjeren na obranu i zaštitu temeljnog prava EU-a. Također želimo izraziti zabrinutost zbog implikacija Frontexove akcije na sposobnost civilnog društva da štiti i brani temeljna prava u EU-u.

Nametanje visokih pravnih naknada braniteljima ljudskih prava i akterima civilnog društva ima zastrašujući učinak na ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i sloboda okupljanja i udruživanja. Također sprječava buduće zakonite i pravne pokušaje obrane temeljnih prava pred sudovima EU-a.

S tim u vezi, osuđujemo postupanje Frontexa i smatramo ga nedopustivim za agenciju EU-a.

Stoga pozivamo Frontex da:

•             Prestane sa svim pokušajima stvaranja prepreka i pritisaka koji bi onemogućili buduće aktivističke inicijative, posebno kad je riječ o obrani ljudskih prava

•             Se obveže ne samo na poštivanje prava te da osigura punu primjenu prava poput prava na pristupa dokumentima EU-a i prava na slobodu izražavanja

•             Povuče račun za troškove koji se odnose na slučaj T-31/18 i obveže se da agencija nikada više neće pokušati nametati pravne takse za aktere civilnog društva koji žele braniti temeljna prava EU-a pred sudovima.

Podsjećamo da je pokretanje pravnog postupka radi obrane prava legitimna praksa u demokratskim sustavima koji se pridržavaju vladavine zakona; to je postupak djelovanja koji treba štititi, a ne onemogućavati ili odvraćati.

Potpisnice:

Access Info Europe, Agir pour la Paix, Alarm Phone, ARTICLE 19, Associazione per gli Studi Giuridici, sull'Immigrazione (ASGI), Attac España, Attac France, bordermonitoring.eu, Border Violence, Monitoring Network, Campaign Against Arms Trade, Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Centre for Peace Studies Zagreb, Citizens Network Watchdog Poland, Civil Society Europe, Client Earth, Coalizione Italiana per le Libertà e i Diritti civili (CILD), Corporate Europe Observatory (CEO), Correctiv Diritto di Sapere, Ecologistas en Acción, ePaństwo Foundation, European Alternatives, Forum Informationsfreiheit (Freedom of Information Forum Austria), Friends of the Earth Europe, Fundación Ciudadana Civio, Global Justice Now, Gong, Greenpeace, K-Monitor, Migreurop, mySociety, Open Knowledge Foundation Germany, Open Knowledge France, Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (PICUM), Sea-Watch, Statewatch, Stop Fuelling War, Stop Wapenhandel, The Good Lobby, Transnational Institute (TNI), Tractie, Vouliwatch, Vredesactie, WeMove Europe

 

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Ne kažnjavajte borce za pravo na pristup informacijama 1Ne kažnjavajte borce za pravo na pristup informacijama 2

chevron-right