Hoćemo li išta naučiti iz slučaja Jelenić?

27. veljače 2020.

Članstvo u udrugama i organizacijama osoba koje obnašaju važne javne funkcije treba biti javni podatak. Baš kao što javnost ima pravo uvida u osobnu imovinu državnih dužnosnika, a još uvijek čekamo na objavu imovinskih kartica državnih odvjetnika i sudaca.

Nadležna etička tijela moraju zauzeti načelan stav je li obveza deklariranja relevantnih privatnih povezanosti prilikom obnašanja javne funkcije (ne)spojiva s obvezom skrivanja članstva u tzv. tajnim organizacijama? Drugim riječima, je li obnašanje najvažnijih javnih funkcija nespojivo s članstvom u organizacijama koje zahtijevaju od članova da skrivaju svoje članstvo ili članstvo drugih osoba. Postoje barem dvije takve organizacije koje djeluju u Hrvatskoj - Opus Dei i masonske lože.

Stav Gonga jest da uz obavezu čuvanja tajnosti članstva - nema efikasne kontrole sukoba interesa.

Nadležna etička tijela koja bi trebala zauzeti stav o članstvu u tajnim organizacijama su Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i dva specijalizirana pravosudna etička tijela koja su i izradila važeće kodekse za suce i državne odvjetnike.

Povjerenstvo bi trebalo obavijestiti sve dužnosnike da unesu podatke o vlastitom članstvu u imovinske kartice, a sudska tijela koja reguliraju etičke kodekse trebala bi se jasno odrediti jesu li dužnosti sudaca i državnih odvjetnika spojivi s članstvima u organizacijama koje imaju obavezu čuvanja tajnosti.

Ako je Dražen Jelenić morao otići zbog, kako je rekao ministar Bošnjaković, "potencijalnog sukoba interesa koji je, s obzirom na tajnost, teško kontrolirati", teško je vjerovati da nitko od više tisuća dužnosnika nema sličan problem.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Hoćemo li išta naučiti iz slučaja Jelenić? 1Hoćemo li išta naučiti iz slučaja Jelenić? 2

 

chevron-right