Predstavljanje publikacije 'Zarobljavanje plinom'

29. ožujka 2019.

Nastavljajući se baviti fenomenom "zarobljavanja države", Gong je proveo istraživanje kvalitete upravljanja i stanja zarobljenosti u hrvatskom energetskom sektoru.

Istraživanje će u srijedu, 3. travnja od 11 do 13 sati u zgradi Hrvatskog novinarskog društva predstaviti član istraživačkog tima Petar Vidov i Gongova antikorupcijska stručnjakinja Oriana Ivković Novokmet. Raspravu će moderirati Gongova izvršna direktorica Jelena Berković.

Istraživanje se bavilo akterima i mehanizmima političkog i regulatornog zarobljavanja javnih resursa u energetskom sektoru u Hrvatskoj u svrhu ostvarivanja partikularnih interesa pojedinaca, grupa ili mreža moći. Istraživanjem su detektirane javne politike koje su najčešće podložne „zarobljavanju“, kao i metode, te funkcije „zarobljavanja“.

Promatrali smo na koji se način Republika Hrvatska kroz svoju energetsku politiku pozicionira prema geopolitičkom sukobu Ruske Federacije i Zapada, te istražili u kojoj mjeri taj sukob određuje hrvatsku energetsku politiku.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Predstavljanje publikacije 'Zarobljavanje plinom' 1

chevron-right