Crkva ne smije biti povlaštena, tražimo izvješća

14. veljače 2019.

Kao organizacija koja zagovara transparentnost, Gong poziva Katoličku crkvu u Hrvatskoj, najveću vjersku zajednicu u Republici Hrvatskoj da javno objavljuje svoja godišnja financijska izvješća.

Gong je pisao kardinalu Josipu Bozaniću i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije Želimiru Pulijću, i pozvao ih da javno objavljuju financijska izvješća.

„Za razliku od drugih neprofitnih organizacija, koje moraju javno objavljivati financijska izvješća u registru koje vodi Ministarstvo financija, i koje je dostupno javnosti, vjerske zajednice to ne moraju.

Smatramo da je to izuzeće nepravedno, i društveno štetno. Naime, transparentnost i otvorenost temeljna su načela dobrog upravljanja ili dobre vladavine (good governance) koja se promovira od strane međunarodnih organizacija, uključujući Europsku uniju. Koristi transparentnosti vide se u povećanoj odgovornosti, smanjivanju diskrecije i arbitrarnosti, smanjenoj korupciji, informiranom građanstvu i posljedično boljoj kvaliteti demokracije i vladavini prava.

I u samoj Crkvi postoje pojedinci kojima je stalo do transparentnosti, primjerice Dubrovačka nadbiskupija objavljuje godišnja financijska izvješća. Prema istraživanju koje je organizacija CESI provela 2013. godine, čak 83 posto građana koji se izjašnjavaju kao vjernici smatraju kako Katolička crkva treba objavljivati financijske izvještaje o načinu na koji troše novac, uključujući i milodare.

Kako i Vatikan objavljuje godišnja financijska izvješća, pozivamo Crkvu da se i sama povede za tim dobrim primjerom i napravi važan iskorak prema transparentnosti – objavom financijskih izvještaja u kojemu će te pokazati sve prihode, one iz proračuna, lokalnih vlasti, donacija vjernika, kao i vrijednosti vaše cjelokupne imovine u bilanci. 

Pozivamo Crkvu da objavi financijska izvješća iako joj to nije zakonska obaveza, te na taj način pokaže svoju predanost zalaganju za pravednije društvo za sve“, stoji u Gongovom otvorenom pismu.

Obratili smo se i premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću, zatraživši da izmjenom zakona izjednače Katoličku crkvu u Hrvatskoj, s drugim neprofitnim organizacijama koje moraju javno objavljivati svoja godišnja financijskih izvješća.

„Tražimo da vjerske zajednice javno objavljuju financijska izvješća o svim svojih prihodima, te da se na njih odnose sve odredbe zakona koje se odnose na druge neprofitne organizacije.

Čak i manje udruge od Gonga moraju imati procedure planiranja i financijskog izvještavanja kao proračunski korisnici, a koje nalikuju kontrolingu – koji je inače obaveza velikih trgovačkih društava, banaka ili korporacija, a velike vjerske zajednice poput Katoličke crkve koje naočigled raspolažu daleko većim kapitalom od udruga ne odgovaraju javnosti za transparentno upravljanje državnim novcem iako se financiraju iz proračuna.

Zakoni moraju biti jednaki za sve, a ne da bogati i moćni budu povlašteni. Hrvatska je zemlja u kojoj udruga paraplegičara ili ljubitelja ptica mora objavljivati financijske izvještaje, a Crkva koja godišnje samo iz proračuna dobiva više od 600 milijuna kuna godišnje i vlasnica je silnih nekretnina - to ne mora. Javnost ima pravo znati kako se financira Crkva i na što se taj novac troši“, navodi se u pismu premijeru i ministru financija.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Crkva ne smije biti povlaštena, tražimo izvješća 1Crkva ne smije biti povlaštena, tražimo izvješća 2

chevron-right