Objavite tko lobira u Europskom parlamentu

29. siječnja 2019.

Gong poziva hrvatske europarlamentarce da na plenarnoj sjednici EP-a u četvrtak 31. siječnja 2019. glasaju za obavezu zastupnika i zastupnica da na internetu objavljuju sve svoje sastanke s lobistima.

Gong je danas na e-mail adrese hrvatskih zastupnika i zastupnica u Europskom parlamentu poslao apel da na plenarnoj sjednici EP-a u četvrtak 31. siječnja 2019. glasaju za novi članak 11.a Poslovnika Europskog parlamenta kojim bi se propisala obaveza zastupnika da na internetu objavljuju sve svoje sastanke s lobistima.

Prihvaćanje ovakve inicijative predstavljalo bi povijesni pomak u transparentnosti djelovanja zastupnika EP-a i ujedno omogućilo Parlamentu, Komisiji i Vijeću da ponovo otvore raspravu o Registru transparentnosti.

Glasanje će vjerojatno biti napeto jer za prolaz prijedloga potrebno je 376 glasova zastupnica. Istodobno, već je jednom odgođeno zbog pritiska nekih njemačkih zastupnika Europske pučke stranke da se o predloženim mjerama glasa tajno – dakle bez uvida javnosti u to tko je od zastupnica glasao protiv veće transparentnosti svojeg djelovanja.

Prema posljednjim procjenama Alter-EU koalicije, više od 30 tisuća lobista pokriva samo Europski parlament. Većina ih lobira za poslovne interese, no ima i takvih koji zagovaraju autokratske režime i kršitelje osnovnih ljudskih prava.

Pojedini zastupnici već su preuzeli inicijativu i svoje sastanke objavljuju na aplikaciji LobbyCal, no među njima nema niti jednog zastupnika i zastupnice iz Hrvatske. To je razlog više da ne propustite ovu priliku i svojim glasom podržite transparentnost djelovanja zastupnika prema građanima i građankama koje zastupaju.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Objavite tko lobira u Europskom parlamentu 1Objavite tko lobira u Europskom parlamentu 2

chevron-right