Imamo pravo znati i moraju nam odgovoriti

26. veljače 2018.

Portal ImamoPravoZnati.org  lani je ostvario preko jedanaest tisuća transakcija, a sada omogućava i slanje predstavki Povjereniku za informiranje te pristup istoj informaciji od više tijela javne vlasti u svega par klikova. 

ImamoPravoZnati.org proslavit će 15. travnja tri godine od kako je portal osnovan s ciljem da premosti uobičajenu birokratsku proceduru i građanima omogući zakonom zajamčen otvoren pristup informacijama tijela javnih vlasti. Stvoren je na temelju suradnje s My Society i u radionicama, takozvanim datathonima u sklopu globalnog Dana otvorenih podataka, angažmanom haktivista Code for Croatia koji će se i ovog, prvog vikenda u ožujku, okupiti u Sveučilišnom računarskom centru SRCE. Portal je u posljednje tri godine poslužio kao platforma za 6.214 zahtjeva, od toga čak 2.290 samo u prošloj godini. Na temelju ovog broja zahtjeva portal je lani ostvario 11.454 transakcija što uključuje broj novih zahtjeva, novih korisničkih računa, dodatnih poruka poslanih i zaprimljenih, novih komentara i praćenja.

Najviše zahtjeva za objavom podataka išlo je u 2017. prema Gradu Zagrebu, a brojem odbijenih zahtjeva prednjači Sveučilište u Zagrebu. Ipak, nešto preko 67 posto zahtjeva dobilo je lani zadovoljavajući odgovor, dok gotovo 30 posto odgovor još čeka. Pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija štiti, prati i promiče Povjerenik za informiranje kao neovisno državno tijelo na čijim je web stranicama objavljen i imenik javnih tijela kojima se građani i izravno mogu obratiti za zahtjevom da pristupe informacijama. Već samo time riješen je jedan od prije učestalih problema – na koja se javna tijela odnosi Zakon o pravu na pristup informacijama.

Imamo pravo znati i moraju nam odgovoriti 1

Portal sada omogućava i slanje predstavki Povjereniku za informiranje, a na koje ured povjerenice vrlo promptno reagira pa odgovor na koji se čekalo 171 dan, što je rekord prošle godine, stiže znatno brže. Platforma također omogućuje pristup istoj informaciji od više tijela javne vlasti pa je tako jednim klikom moguće tražiti proračune svih 575 jedinica lokalne samouprave na primjer.

Portal administriraju volonteri koji pomažu savjetima u slučajevima kad umjesto odgovora na zahtjev stigne odbijanje, zahtjev za dostavom osobnih podataka građanina koji je podnio zahtjev, ili kad administracija šuti. Zahvaljujući volonterskom angažmanu na portalu se mogu pronaći svi do sad prikupljeni odgovori, njih preko tri tisuće, kao i 6.214 zahtjeva jer svi su javni i trajno arhivirani te pretraživi. Time svaka osoba, ili institucija koja se posluži ovim alatom, doprinosi otvorenosti i transparentnosti vlasti.

Imamo pravo znati i moraju nam odgovoriti 2

Code for Croatia i GONG tako su prošle godine pokrenuli kampanju za proaktivnu objavu putnih troškova ministara u zadnja tri mandata. Od ukupno 147 zahtjeva građani su poslali 89, a klikom na tipku „Želim znati“ sa stranice ImamoPravoZnati.org svatko se može uključiti. Poslati treba još 58 zahtjeva, a svi odgovori koji stignu do početka ožujka bit će tema vikend datathona povodom Dana otvorenih podataka koji se u Sveučilišnom računskom centru SRCE održavaju od 2. do 4. ožujka.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Razvoj edukacijskih modula sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj.

Informacije i stavovi iz publikacija su odgovornost autora i suradnika u izradi i ne predstavljanju službeni stav Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

chevron-right