Protiv imenovanja Ivana Turudića u izborno povjerenstvo

03. listopada 2015.

U očekivanju Odluke Predsjednice Republike o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, nakon čega bi Državno izborno povjerenstvo trebalo imenovati suce i istaknute pravnike u izborna povjerenstva izbornih jedinica, podsjećamo da je odgovornost DIP-a da pri tim imenovanjima osigura poštivanje načela nezavisnosti, objektivnosti, nepristranosti, transparentnosti, efikasnosti, profesionalizma i usmjerenosti na pružanje usluga biračima.

Stoga, GONG poziva DIP da obrati pažnju na poštivanje navedenih kriterija prilikom razmatranja potencijalnog ponovnog imenovanja Ivana Turudića, predsjednika Županijskog suda u Zagrebu koji je na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor 2011. godine bio imenovan predsjednikom Izbornog povjerenstva prve izborne jedinice, a u međuvremenu je obnašao i dužnost predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba.

Naime, GONG smatra da bi imenovanje suca Turudića bilo nedopustivo s obzirom na javnu percepciju u kontekstu njegovog nedavnog susreta s Josipom Rimac protiv koje je Državno odvjetništvo pokrenulo istragu zbog sumnji u neosnovano stjecanje imovinske koristi, nakon čega je Hrvatski sabor ukinuo imunitet spomenute saborske zastupnice. K tome, radi se o osobi koja je istovremeno direktorica izborne kampanje stranke optužene za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava, zbog čega se posljednjih godina na Županijskom sudu u Zagrebu vodio upravo ukinuti proces.

U kontekstu nesređenog izbornog zakonodavstva, stalnih promjena izbornih pravila i sistemski uzrokovane pravne nesigurnosti izbornog procesa, ključno je da DIP, s obzirom na svoju zakonsku odgovornost da nadzire rad izbornih povjerenstava, uloži dodatne napore kako bi spriječio daljnje narušavanje integriteta izbornog procesa i osnažio povjerenje građana.

Na kraju, GONG podsjeća da, sukladno zakonu, izborno povjerenstvo izborne jedinice:

- brine za zakonitu provedbu izbora na biračkim mjestima na svom području,
- određuje biračka mjesta na prijedlog općinskih i gradskih izbornih povjerenstava,
- imenuje općinska i gradska izborna povjerenstva,
- imenuje i raspušta biračke odbore,
- prema obvezatnim uputama DIP-a obavlja sve tehničke pripreme za obavljanje izbora na svom području,
- prikuplja i zbraja rezultate glasovanja na biračkim mjestima na svom području od općinskih i gradskih izbornih povjerenstava i dostavlja ih DIP-u,
- obavlja i druge poslove.

chevron-right