Vlada predlaže razrješenje ravnatelja AZOP-a i njegove zamjenice

07. svibnja 2015.

Vlada je sa zatvorenog dijela sjednice uputila Saboru prijedlog odluke o razrješenju ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Ante Rajkovače i njegove zamjenice Dubravke Dolenc.

Podsjetimo, Agencija za zaštitu osobnih podataka nedavno je zabranila objavljivanje dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika pri Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Ono, naime, prema mišljenju Agencije, smije prikupljati, ali ne i objavljivati podatke o bračnom stanju dužnosnika, broju djece ili o tome imaju li djece, neto iznosu plaće iz prethodnog zaposlenja te o kreditnim zaduženjima nastalim prije početka mandata i instituciji u kojoj su se , kao i roku otplate.

Agencija tvrdi da je riječ o podacima iz privatne sfere te da grubo zadiru u privatnost svakog pojedinca, pa tako i dužnosnika i da njihova objava nije u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Tvrdi se i da ih je Povjerenstvo objavljivalo u prekomjernom opsegu jer su putem internetskih tražilica dostupni i izvan Hrvatske što omogućava zlouporabe.

Potez Agencije kao korak natrag u transparentnosti osudila je gotovo cjelokupna hrvatska javnost, uključujući organizacije civilnog društva i dvije najveće političke stranke HDZ i SDP

chevron-right