Inicijativa "Ne damo naše autoceste" objavila financijski izvještaj

27. studenoga 2014.

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv koncesije autocesta koštalo je točno 624.610,26 kuna, a sva sredstva osigurali su sindikati i udruge uključeni u rad Inicijative Ne damo naše autoceste!, a trećih donatora nije bilo, stoji u financijskom izvještaju koji je objavila Inicijativa premda joj to nije zakonska obaveza, no dužnost im je, smatraju, podizati demokratske standarde.

Iako, kako i sami ističu, zakonodavni okvir ne obavezuje organizatore prikupljanja potpisa na transparentno izvještavanje o vlastitim prihodima i rashodima, Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju objavio je „Konačni izvještaj o izvorima sredstava, troškovima i ostalim doprinosima“ za akciju prikupljanja potpisa koja je pripremana i provođena tijekom rujna, listopada i studenoga 2014. godine.

Što se tiče prihoda, vlastita sredstva se u najvećoj mjeri odnose na članarine pet sindikata, dok je pet udruga osiguralo sredstva iz projekata prethodno odobrenih na javnim natječajima nekoliko donatora.

Među troškovima ističe se iznos od 120.534,13 kuna za putne troškove koordinatora i volontera te 105.091,54 kuna za naknade za koordinaciju volonterskog ureda, logistiku štandova, pisanje tekstova i foto dokumentaciju. Priprema i tisak potpisnih lista koštali su 47.291,72 kuna, a u pripremu potpisnih mjesta (prijave, najam štandova, korištenje javnih površina) uložene su 42.592,45 kune.

U tisak promotivnih materijala uloženo je 50.276,89 kuna, u oglase u medijima 62.626,25 kuna, dok je za promociju i oglašavanje putem interneta izdvojeno 32.011,59 kuna. Uz to, finalni financijski izvještaj prikazuje i nefinancijske doprinose (popuste) za billboard plakate, bedževe i radijske reklame koji su ukupno iznosili gotovo 219.252,50 kuna.

Osim financijskih prihoda i rashoda, ključno je istaknuti i volonterski doprinos više od 2.100 građana i građanki koji su se uključili u akciju volontirajući na štandovima većinom u trosatnim smjenama. Procjenjuje se da je u prikupljanje potpisa uloženo gotovo 20.000 volonterskih radnih sati.

Detaljan financijski izvještaj možete pogledati OVDJE

chevron-right