Povjerenstvo: Šegon i Jakovčić u sukobu interesa

07. ožujka 2014.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je jednoglasno utvrdilo da je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon stupanjem u poslovni odnos trgovačkog društva "Facta Vera" s HBOR-om prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa te je taj slučaj proslijedilo Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je jednoglasnu odluku da je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon bio u sukobu interesa i taj je predmet uputilo Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje. Povjerenstvo je također jednoglasno utvrdilo da je i Ivan Jakovčić, istarski župan u mandatu od 2009. do 2013. bio u sukobui interesa. Šegon je kažnjen s 40.000 kuna a Jakovčić s 15.000 kuna.

Povjerenstvo je u siječnju pokrenulo postupak protiv Šegona radi utvrđivanja je li se u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima 20 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je da je Povjerenstvo ustvrdilo da je stupanjem u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera s HBOR-om Šegon prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, jer je svoje privatne interese stavio iznad javnog interesa. Šegon će iznos od neto 40.000 kuna morati platiti u osam rata. Prve četiri rate iznosit će sedam tisuća kuna, a druge četiri tri tisuće kuna.

Izvjestiteljica Povjerenstva za taj slučaj Branka Lukačević Gregić rekla je da je Šegon, kao suvlasnik Facta Vere i pomoćnik ministra financija, bio upoznat sa svim okolnostima sklapanja kredita sa HBOR-om i time privatni interes stavio iznad javnog. Istaknula je da Šegon javnu dužnost nije obnašao časno, pošteno i savjesno te da je svojim sukobom interesa narušio povjerenje građana u tijela javne vlasti - Ministarstvo financija, HBOR i Vladu.

U slučaju istarskog župana Ivana Jakovčića postupak je pokrenut lani jer se župan oglušio o zaključak kojim ga je Povjerenstvo pozvalo da dopuni svoju imovinsku karticu. Orešković je pojasnila da Jakovčić nije u imovinskoj kartici upisao nekretnine u općini Žbandaj, koje je bio dužan navesti. Jakovčić 15.000 kuna treba uplatiti u pet jednakih rata.

Kovačev: Neka svatko radi svoj posao

Nakon odluke Povjerenstva novinari su u Splitu Antuna Kovačeva, predsjednika Uprave HBOR-a upitali što znači to što se taj predmet šalje DORH-u, a on je kratko odgovorio: "Ništa, svatko radi svoj posao." Kovačev je novinarima prije, dok je Povjerenstvo odlučivalo o slučaju Šegon, među ostalim rekao da je HBOR tvrtki "Facta Vera" 2012. odobrio kredit za turističku namjenu s najvećom kamatom te da je HBOR u vezi s tim slučajem predao svu traženu dokumentaciju.

Ministarstvo financija: Šegon je radio odgovorno u skladu s ovlastima

Ministarstvo financija priopćilo je danas, u vezi s odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon u sukobu interesa, kako je on za vrijeme rada u Ministarstvu obavljao dužnost odgovorno i u skladu s ovlaštenjima koje je imao.

Što se tiče realiziranog ugovora tvrtke "Facta Vera" s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) želimo istaknuti kako HBOR posluje sukladno Zakonu o HBOR-u koji jasno propisuje način funkcioniranja te institucije pa i pravila po kojima se dodjeljuju krediti hrvatskim pravnim osobama. Sve navedeno primijenjeno je i na dodijeljenom kreditu tvrtki "Facta Vera", tvrdi se u priopćenju koje je potpisao ministar financija Slavko Linić.

Šegon: Nisam bio u sukobu interesa

Bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon izjavio je danas da nije bio u sukobu interesa niti je Povjerenstvo koje je o tome odlučivalo imalo formalnih uvjeta za vođenje postupka protiv njega.

"Niti sam bio u sukobu interesa niti je bilo formalnih uvjeta za vođenje postupka protiv mene. Čim dobijem službeno priopćenje od Povjerenstva očitovat ću se na sve navode iz njihovog očitovanja", priopćio je Šegon preko odvjetnika Davora Galetovića reagirajući na odluku Povjerenstva.

chevron-right