Slučaj "Pomoćnik": Milanović - razdvojiti politiku od biznisa

22. siječnja 2014.

Govoreći o slučaju pomoćnika ministra financija Branka Šegona, premijer Zoran Milanović je na aktualnom prijepodnevu kazao da je već poslao poruku da treba razdvojiti politiku od biznisa.

"Nakon što sam saznao za to poslao sam jasnu poruku da ubuduće od svih koji obnašaju takve dužnosti očekujem da se potpuno maknu od toga, koja je to granica, je li to brat, sestra, je li to privatna firma koju sam prenio na odvjetničko društvo pa je vodi moj sin, o tome ćemo se morati dogovoriti i razgovarati, to se zakonom ne da regulirati", odgovorio je Milanović HDZ-ovu Goranu Jandrokoviću, koji ga je prozvao da se od izbijanja 'slučaja Pomoćnik' još nije o njemu izjasnio.

"Dakle, meni je ovo sve skupa, recimo to tako, krajnja granica tolerancije. I rekao sam da ubuduće od svih koji u Vladi obnašaju takve dužnosti da se maknu od toga ili se bave privatnim biznisom", naglasio je Milanović.

Sive zone i krajnosti – kako za koga

Jandroković je, govoreći o 'slučaju Pomoćnik', naveo da je tvrtka u Šegonovu vlasništvu dobila HBOR-ov kredit, a da se iz priopćenja Uprave Banke vidi da taj kredit nije u potpunosti u skladu s uvjetima programa za koji bi trebao biti odobren. Otkrilo se, naveo je, i da je Šegon osobnom imovinom jamčio za taj kredit, da ne otplaćuje kamate, da nije plaćao turističke pristojbe za 2013. godinu itd.

"Formalno izgleda da je ovdje sve u redu, da se takvi krediti dodjeljuju i inače, ali dopuštam i drukčije tumačenje, vidjeti ćemo", rekao je premijer.

Naglasio je i kako se kod spomenutog kredita radi o odnosu koji je siva zona i za koja se moraju postaviti pravila koja je teško postaviti zakonom. "Dakle, koja je razina povezanosti osobe, fizičke osobe i dužnosnika s pravnom osobom i kada nešto postaje sukob interesa", precizirao je Milanović.

Podsjetio je i da je Šegon jedan od sto i više pomoćnika ministara, te da je ministar (financija) rekao da će čekati nalaz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

chevron-right