"Željka Markić lagala je na HTV-u gledatelje"

26. studenoga 2013.

Gostujući u HTV-ovoj emisiji Fokus predvodnica inicijative Željka Markić iznijela je nekoliko izričitih pravnih neistina koje su pročelnicu Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci i vanjsku članicu saborskog Odbora za Ustav Sanju Barić nagnale da HTV-u pošalje dopis u kojem traži objavu ispravka kako bi se gledateljima javne televizije pružilo istinite informacije.

„Tijekom sinoćnje emisije Fokus (25.11., HRT1) voditelja Danka Družijanića gospođa Željka Markić, izrekla je nekoliko izričitih pravnih neistina kojima je dovela gledateljice i gledatelje hrvatske javne televizije u posvemašnju pravnu zabludu. Molim Vas stoga da objavite ispravak u odgovarajućem formatu i terminu kako bi gledateljicama i gledateljima HRT-a pružili istinitu informaciju.

S obzirom da se radi o lako provjerljivim pravnim činjenicama i da je notorno kako su svi tekstovi zakona u RH javno dostupni u izdanju „Narodnih novina“ očito je da se radi o namjerno izgovorenim neistinama koje imaju izravni učinak manipulacije javnim mnijenjem.

U RH je od 30. srpnja 2003. na snazi Zakon o istospolnim zajednicama (objavljen u NN br. 116/2003.). Taj Zakon istospolnim partnerima, nakon tri godine trajanja veze, priznaje samo dva prava:
1) pravo na međusobno uzdržavanje
2) pravo na utvrđenje vlastite imovine i zajedničke stečevine, dakle, pravo na diobu imovine nakon raspada zajednice. Partneri mogu ugovorom i drugačije urediti svoje imovinske odnose

Dakle, potpuna je neistina ono što je gđa Markić izrijekom izrekla tj. „da taj Zakon pruža sva građanska prava partnerima“, neistina je da „istospolni partneri imaju pravo nasljeđivanja, da se mogu posjećivati u bolnicama.“

Mogućnost posjete u bolnicama ovisi isključivo o dobroj volji bolničkog osoblja, a nasljeđivanje ne postoji kao zakonsko pravo istospolnih partnera. Dalje, istospolni partneri ne mogu koristiti pogodnosti iz zdravstvenog ili mirovinskog osiguranja, porezne olakšice ili bilo koje drugo pravo osim navedena dva prava.

Potpuna je neistina da su u RH istospolne zajednice pravno izjednačene s izvanbračnim zajednicama. Nadalje, neistina je da je jedina razlika između izvanbračnih i istospolnih zajednica ili bračnih i istospolnih zajednica u pravu na posvajanje djece. Partneri u izvanbračnim zajednicama u RH nemaju pravo posvajanja, baš kao ni istospolni partneri u istospolnim zajednicama.

Zaključno, dakle, partneri u istospolnim zajednicama trenutno u RH nemaju ni jedno praktično pravo tijekom svojeg zajedničkog života jer oba navedena prava - pravo na uzdržavanje i pravo na diobu imovine - realno postaju aktualna tek po raspadu bilo koje, pa tako i ove zajednice.  Stoga nije istina da su već danas u RH građanska prava istospolnih partnera zaštićena na zadovoljavajućoj civilizacijskoj razini“, zaključuje Barić u dopisu poslanom HTV-u, čiji odgovor još očekuje.

chevron-right