Radmanu kazna 15.000 kuna za sukob interesa

15. svibnja 2013.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je danas glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana s 15 tisuća kuna, utvrdivši da se nalazi u potencijalnom sukobu interesa jer je vlasnik i osnivač tvrtke Nautar čiji se klijenti oglašavaju na HRT-u te kao član NO Hypo Alpe Adria bank i Odbora za imenovanje i nagrade Atlantic grupe, a Povjerenstvu nije podnio ni svoju imovinsku karticu.

Povjerenstvo je odbacilo Radmanovo tumačenje da nije nadležno u njegovu slučaju, ističući da je on dužnosnik kojega je imenovao Sabor, a HRT ustanova koja 85 posto svojih prihoda, točnije 1,7 milijardi kuna ostvaruje televizijskom pristojbom koju plaćaju građani.

"Radman očito ne sagledava da osobnim primjerom kao čelni čovjek jednog od najsnažnijih medija u Hrvatskoj mora poslati poruku nulte tolerancije prema sukobu interesa", ocijenila je članica Povjerenstva Tatijana Vučetić.

Davorin Ivanjek predložio je, a Povjerenstvo prihvatilo, da razmotri medijske napise koji govore o imenovanju Radmanova vjenčanog kuma Željka Rogošića za urednika Prvog programa HTV-a.

Povjerenstvo, čiju odluku u cjelini možete pročitati ovdje, protumačilo je da je krug osoba na koje se odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa znatno šiti od kruga državnih dužnosnika i da se odnosi na sve javne dužnosnike, budući da je smisao zakona jačati povjerenje u tijela javne vlasti.

Upozorilo je da, unatoč višekratnom traženju, Sabor Povjerenstvu još nije dostavio popis dužnosnika koje je imenovao, a što je bio dužan učiniti najkasnije šest mjeseci od donošenja Zakona.

Tu su obvezu na vrijeme ispunili Vlada i Predsjednik Republike.

chevron-right