GONG: Konferencija "Imamo pravo znati!"

22. rujna 2008.

Istraživanje provedbe Zakona o pravu na pristup informacija koje je GONG proveo od svibnja do rujna 2008. pokazalo je da na više od 50 posto zahtjeva upućenih tijelima javne vlasti nije odgovoreno u skladu s procedurom. Taj podatak objavljen je na konferenciji "Imamo pravo znati" u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, koju su u Zagrebu organizirali Središnji državni ured za upravu, GONG, Transparency International Hrvatska (TIH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

ZAGREB, 22. rujna 2008. (Hina) - Istraživanje provedbe Zakona o pravu na pristup informacija koje je GONG proveo od svibnja do rujna 2008. pokazalo je da na više od 50 posto zahtjeva upućenih tijelima javne vlasti nije odgovoreno u skladu s procedurom.

Taj podatak objavljen je na konferenciji "Imamo pravo znati" u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, koju su u Zagrebu organizirali Središnji državni ured za upravu, GONG, Transparency International Hrvatska (TIH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Od 168 podnesenih zahtjeva u skladu sa zakonom je odgovoreno na 83 zahtjeva, što je 49,40 posto, dok nije odgovoreno u roku ili uopće nije odgovoreno na 85 zahtjeva ili 50,59 posto. Istraživanja provedena 2005./2006. i 2006./2007., pokazala su da je broj odgovorenih zahtjeva bio viši od 50 posto.

Najnovije istraživanje ponovno je ukazalo na problem nepostojanja nezavisne institucije, poput povjerenika, koja bi u razumnom vremenskom roku provodila test javnog interesa.

Osim toga može se zaključiti da je relativno lako dobiti odgovore na pitanja koja nisu osjetljive prirode i ne zadiru u financijsko poslovanje tijela javne vlasti. Kao i ranijih godina, tijela nisu sklona dostavljati dokumentaciju.

Pokazalo se također da procedura dobivanja složenijih ili osjetljivijih informacija ostaje komplicirana, preduga i potencijalno povezana s velikom troškovima za građane, te da je potrebna sustavna edukacija tijela javne vlasti.

Istraživanjem se htjelo provjeriti provedbu zakona povodom upita građana različitim institucijama državne i lokalne vlasti pa je izabran uzorak od 78 tijela s Popisa tijela javne vlasti za 2008., kojima su GONG-ovi volonteri u vlastito ime upućivali zahtjeve za pristup određenom podatku.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je, otvarajući konferenciju, da je pravo na informaciju jedno od temeljnih ljudskih prava te da svakodnevno treba raditi na poboljšanju komunikacije. Ustvrdila je da informacija mora biti potpuna ali ako mediji objave netočan podatak onda trebaju objaviti ispravak. "Pravodobna i točna informacija jedan je od snažnih mehanizama u borbi protiv korupcije", zaključila je Kosor. Vezano uz fond hrvatskih branitelja Kosor je rekla se ne može objaviti popis branitelja bez njihove dozvole. Kad su u pitanju zatvorene sjednice Vlade, zbog čega su dolazili prigovori, Kosor je rekla da većina zemlja ima istu praksu.

Predsjednica GONG-a Suzana Jašić slaže se da su zatvorene sjednice Vlade specifičnost mnogih Vlada ali je problem jer su izvješća sa sjednica bila nepotpuna i općenita. Čelnici GONG-a, TIH-a i HND-a zauzeli su se za izmjene postojećeg zakona. "Rezultati istraživanja pokazuju da bi zakon bilo nužno promjeniti", rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović nada se da će udruge u suradnji s Vladom postići da tijela javne vlasti budu otvorena.

(Hina) xmvr ymd

-----------------------------------

IZVJEŠTAJ svibanj - rujan 2008. (186 KB)

Tekst Jelene Berković pripremljen za konferenciju (92 KB) 

"Imamo pravo znati!" - raspored događanja

chevron-right