Budi dio druge generacije Gongove Škole demokracije

08. srpnja 2024.
Budi dio druge generacije Gongove Škole demokracije 1

Želiš raspravljati o korupciji, utvrditi i proširiti znanje o političkoj kulturi i institucijama, podijeliti svoja iskustva aktivnog sudjelovanja u zajednici? Prijavi se na drugu Gongovu Školu demokracije koja će se održati od 19. do 21. rujna 2024. godine na imanju Kezele.

Škola demokracije namijenjena je aktivistima i aktivisticama, mladim političarima i političarkama, osobama koje su aktivne u svojoj zajednici i šire. Onima koji vjeruju u promicanje demokracije kroz participaciju, žele produbiti svoje razumijevanje politike, institucija i političkih procesa, uloge civilnog društva i medija u suvremenim demokracijama i osvijestiti važnost borbe protiv korupcije.

Prepoznaješ se u ovom opisu? Čitaj dalje.

Program Škole čine tri modula: 

 • Demokratski znanje i sudjelovanje
 • Demokratski procesi i institucije od lokalne do EU razine 
 • Štetnost korupcije i važnost borbe protiv korupcije

Teme modula obrađivat će se kroz niz sesija koje će, uz predavače i predavačice iz Gonga, održati i vrhunski stručnjaci s Fakulteta političkih znanosti i Pravnog fakulteta u Zagrebu. No, želimo i vas čuti pa korištene metode uključuju radove u grupama, rasprave i vježbe, a bit će i dovoljno vremena za neformalno druženje.

Stručnjaci i stručnjakinje u temama demokracije, dobre vladavine, antikorupcije, političkog ponašanja, participacije i civilnog društva čija predavanja te očekuju su:

 • prof. dr. sc. Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu i predsjednik Vijeća Gonga
 • izv. prof. dr. sc. Kosta Bovan, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, član Vijeća Gonga
 • izv. prof. dr. sc. Dario Čepo, Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu
 • Oriana Ivković Novokmet, Izvršna direktorica Gonga i antikorupcijska stručnjakinja
 • Svjetlana Knežević, Koordinatorica komunikacija u Gongu
 • Josipa Brajković Dika, Gongova antikorupcijska i izborna stručnjakinja 
 • Milica Bogdanović, Koordinatorica edukacijskih programa namijenjenih razvoju građanske pismenosti
 • Matej Mikašinović-Komšo, Stručnjak za Gongove digitalne alate
 • Tanja Štampar, Koordinatorica edukativnih projekata

Ako želiš biti dio druge generacije polaznika i polaznica, prijaviti se možeš putem linka do 9. kolovoza.

Gongova Škola demokracije prvi puta je održana 2023. godine, a na njoj je sudjelovalo 19 aktivista iz organizacija civilnog društva i političkih stranaka iz različitih dijelova Hrvatske. Oni su o Školi demokracije rekli:

“Upoznao sam puno ljudi koji su željni znati više i unaprijediti demokraciju i sektor civilnog društva u Hrvatskoj. Saznao sam o različitim perspektivama na razne probleme i teme te o različitim rješenjima o kojima inače nisam razmišljao. I zabavio sam se učeći jer su predavanja bila zabavna i interaktivna.” (Matija Dražetić, mladi aktivist iz Velike Gorice)

“Osim dobrog društva i ugodne atmosfere, škola mi je donijela novo znanje i alate za djelovanje u lokalnoj zajednici, gdje sam aktivna i tražim metode za borbu s institucijama. Iako je moje formalno obrazovanje izvan područja političkih znanosti, predavanja su mi bila razumljiva i pristupačna. Iako je program bio intenzivan, vrijeme provedeno u Gongovoj školi demokracije prošlo je u trenu.” (Zvezdana Galić, aktivistica iz Rijeke)

“Ovakve inicijative su osnova za razvoj političke pismenosti koja je nužna za odgovorne birače, ali i ohrabrivanje mladih da povjeruju kako mogu biti začetnici promjena - upravo Škola demokracije donosi potrebnu "dozu" učenja kroz razmjenu iskustva i znanja.” (Nikolina Antolić, volonterka iz Zagreba)

Ispunjavanjem prijavnice iskazuješ interes za sudjelovanje i mogućnost da sve dane sudjeluješ u programu, a najkasnije do kraja kolovoza obavijestit ćemo izabrane o detaljnom programu i svim logističkim detaljima. 

Sudjelovanje je za polaznice besplatno s obzirom na to da se škola organizira uz podršku CERV programa Europske unije i sufinancirana je od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Smještaj i prehrana bit će organizirani od strane Gonga, dok je put u osobnoj organizaciji svakog polaznika s naknadnom refundacijom nastalog putnog troška.

Požuri s prijavom, broj mjesta je ograničen!

Budi dio druge generacije Gongove Škole demokracije 2
Budi dio druge generacije Gongove Škole demokracije 3
chevron-right