Gongova prva Škola demokracije za aktivistkinje i političare

18. rujna 2023.
Gongova prva Škola demokracije za aktivistkinje i političare 1

Gong je održao svoju prvu Školu demokracije. Na sam Međunarodni dan demokracije, 15. rujna, 19 sudionika i sudionica iz aktivističkih i političkih krugova iz različitih krajeva Hrvatske tri dana su se educirali i promišljali o političkoj participaciji, (ne)funkcioniranju institucija i borbi protiv političke korupcije.

Prvog dana prof.dr.sc. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Vijeća Gonga otvorio je Školu demokracije upoznavši sudionike_ce s pojmovima političke kulture, političke socijalizacije i važnosti političkog obrazovanja te je potaknuo raspravu i promišljanja o suvremenom razumijevanju demokracije. Sudionici_e su imali_e priliku sudjelovati u World Café sesiji i raspravljati o temama vezanim za demokraciju, aktivno građanstvo, civilno društvo kao i predstaviti područja borbe koja su njima od osobnog interesa. Dan je završen EU kvizom (ne) znanja na kojem su odmjerene snage u informiranosti o institucijama i djelovanju EU.

Drugi dan nastavljen je predavanjem prof.dr.sc. Šalaja koji je pojasnio populizam, dok je izv.prof.dr.sc. Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i član Vijeća Gonga govorio o emocijama i kogniciji u politici gdje je sa sudionicima_ama pokušao odgovoriti na pitanja što to znači biti racionalan u politici i koja su očekivanja demokracije od političara_ki. O digitalnoj sferi građanske participacije pričao je Gongov stručnjak za digitalne alate Matej Mikašinović-Komšo. Izv.prof.dr.sc. Dario Čepo s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i član Vijeća Gonga podučio je kako osloboditi zarobljene institucije države kroz svoja predavanja o korupciji.

Treći je dan bio posvećen aktericama koje bdiju nad kvalitetom demokracije o kojima su govorile Gongovke Oriana Ivković Novokmet i Svjetlana Knežević. Matej Mikašinović-Komšo, predstavio je Gongove alate za više participacije i transparentnosti - Parlametar, Popravi.to, Imamo pravo znati. Izborne inovacije Gonga za više demokratizacije i participacije predstavile su Oriana i naša izborna stručnjakinja Josipa Brajković Dika.

Razvoj i provedbu programa Škole demokracije je financijski podržala Europska unija kroz program Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti (CERV), a druga Škola demokracije održat će se 2024. godine.


Gongova prva Škola demokracije za aktivistkinje i političare 12
Gongova prva Škola demokracije za aktivistkinje i političare 13
Gongova prva Škola demokracije za aktivistkinje i političare 14

Razvoj i provedbu programa financijski je podržala Europska unija kroz program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme - CERV). Pilot izvedba programa u 2023. godini omogućena je uz financijsku potporu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

chevron-right