Donesen Zakon o AI-ju: Može li prvi Zakon ovakve prirode osigurati prava EU građanki?

21. svibnja 2024.
Donesen Zakon o AI-ju: Može li prvi Zakon ovakve prirode osigurati prava EU građanki? 1

Vijeće je Europske unije danas donijelo Zakon o AI-ju, čime je napravljen veliki korak prema poticanju povjerenja u nove tehnologije, ali i prema osiguranju njihove transparentnosti i odgovornosti prema europskim građanima i građankama.

Naime, Zakon o umjetnoj inteligenciji ima za cilj poticanje razvoja i prihvaćanja sigurnih i pouzdanih sustava umjetne inteligencije na razini cijele EU, uz istovremeno osiguravanje temeljnih prava svih njenih građana i građanki. To namjerava realizirati putem višerazinskog pristupa regulacije tehnologije umjetne inteligencije, gdje strogost regulacije raste ovisno o značajnosti rizika tehnologije za društvo i EU.  

Specifičnije, Zakon po pitanju rizika razlikuje četiri vrste umjetne inteligencije, od kojih se najrizičnijima smatraju sustavi umjetne inteligencije koje pojedince društveno vrednuju i razvrstavaju u različite kategorije, od roda, rase, državljanstva, seksualne orijentacije i drugih.  Sustavi umjetne inteligencije koji predstavljaju neprihvatljive razine rizika su s druge strane zabranjeni. Primjeri takvih umjetnih inteligencija su sustavi za prepoznavanje emocija u javnim prostorima, sustavi za pohranu fotografija osoba te  sustavi za društveno bodovanje.

U narednim će danima Zakon o AI-ju biti objavljen u Službenom listu EU, a na snagu će stupiti 20 dana nakon objave. Njegova će primjena pak započeti dvije godine nakon stupanja na snagu, a radi osiguravanja provođenja će se uspostaviti niz tijela u EU. Specifičnost je pritom Zakona što je iz regulacije izuzeo sustave umjetne inteligencije koji se koriste u vojne i obrambene svrhe te istraživačke aktivnosti.

Iako ovaj Zakon predstavlja prvi zakon ovakve prirode u svijetu te iako on može postati globalni standard za daljnju regulaciju umjetne inteligencije, važno je pratiti kvalitetu njegove primjene. Podsjećamo, Gong je zajedno s europskim organizacijama civilnoga društva kritizirao prijedlog sadržaja Zakona o AI-ju jer uvodi iznimke za upotrebu umjetne inteligencije u pitanjima nacionalne sigurnosti. Već smo tada podržali i objavili otvoreno pismo s 45 organizacija, u kojem smo tražili jednaku primjenu Zakona na javni i privatni sektor te odbijanje iznimke primjene Zakona na pitanja nacionalne sigurnosti i obrane. Stoga će Gong nastaviti sudjelovati u praćenju praktičnih aspekata Zakona, poput njegove implementacije. 

Donesen Zakon o AI-ju: Može li prvi Zakon ovakve prirode osigurati prava EU građanki? 2
chevron-right