Mladi "rešetali" političare: Što birači koji prvi put izlaze na izbore očekuju od kandidata za EU parlament?

14. svibnja 2024.
Mladi "rešetali" političare: Što birači koji prvi put izlaze na izbore očekuju od kandidata za EU parlament? 1

Mladi birači koji će 9. lipnja glasati na Europski izborima tražili su od kandidata i kandidatkinja za zastupnike u Europskom parlamentu da osiguraju bolju zaštitu ljudskih i manjinskih prava, plaćeno stažiranje, priuštivo stanovanje, smanjenje stakleničkih plinova, veće subvencije za mlade poljoprivrednike i menstrualno bolovanje.Dijalog stranačkih kandidatkinja i mladih biračica organizirale su udruge Gong i Delta danas u Rijeci.

Dijalog stranačkih kandidatkinja za Europske izbore s mladim biračicama pokazao je da učenici strukovnih i gimnazijskih programa imaju interes za političke programe stranaka i da ih zanima kako se ti ciljevi mogu postići. Na današnju raspravu pozvani su kandidati i kandidatkinje ostalih stranaka i listi, no odazvali su se predstavnica SDP-a, Primorsko-goranskog saveza te predstavnici Možemo, Radničke fronte i Gen Z liste.

”Europski zakoni se implementiraju u naše zakonodavstvo i kao takvi kreiraju budućnost”, Željka Šarčević Grgić, kandidatkinja na listi SDP i partnera koja smatra da su najvažnija područja za mlade izrada europskog digitalnog identiteta, briga o mentalnom zdravlju, plaćeno stažiranje i bolje stambene politike.

Mladi nisu samo budućnost, mladi su sadašnjost. Naša lista je sastavljena samo od mladih i sami smo napisali svoj program, a u njemu se nalaze: glasanje sa 16, bolje stambene politike, utjecaj novih tehnologija na naše živote, utjecaj na okolišne politike, ženska prava i ravnopravnost svih manjinskih skupina”, pojasnio je Nikola Kožul, predstavnik nezavisne liste Gen Z.

Predstavnica Primorsko-gorskog saveza Ana Trošelj kazala je da boreći se za boljitak cijele Hrvatske na razini EU stranke se bore i za sve mlade.

Borna Lozo iz Možemo smatra kako njegova stranka ne stavlja u programe ciljeve koji nisu realni, a svoju uspješnost ocjenjuju po tome koliko im je provedba političkog programa bila uspješna. Stoga im je u programu veliki naglas stavljen na to da si mladi mogu priuštiti stanovanje. “Dugoročni najam i priuštivo stanovanje su naši dugogodišnji ciljevi”, dodao je.

“Treba nam društveno-humanističko obrazovanje u školama. Politički život nije samo stranačka politika, to je svako grupno djelovanje oko nekog pitanja “, naglasio je Izvor Rukavina iz Radničke fronte i dodao da je civilno društvo jako širok pojam koji nije homogen i ne može samostalno riješiti sve društvene probleme.

Iako često poimani kao apatični i nezainteresirani, ova grupa mladih je pokazala da itekako čitaju s razumijevanjem, postavljaju britka pitanja i da se ne daju impresionirati svakodnevnim floskulama. Jasno postavljaju pitanja, artikuliraju nedoumice, traže odgovore. Ono što je potrebno je stvarati mjesta dijaloga gdje mladi imaju priliku reći svoje ideje, a da ih politički kandidati čuju.

Mladi "rešetali" političare: Što birači koji prvi put izlaze na izbore očekuju od kandidata za EU parlament? 2
Mladi "rešetali" političare: Što birači koji prvi put izlaze na izbore očekuju od kandidata za EU parlament? 3
Mladi "rešetali" političare: Što birači koji prvi put izlaze na izbore očekuju od kandidata za EU parlament? 4
Mladi "rešetali" političare: Što birači koji prvi put izlaze na izbore očekuju od kandidata za EU parlament? 5
Mladi "rešetali" političare: Što birači koji prvi put izlaze na izbore očekuju od kandidata za EU parlament? 6
chevron-right