Što mladi birači traže od političara pred EU izbore?

10. svibnja 2024.
Što mladi birači traže od političara pred EU izbore? 1
Mladi na edukativnim radionicama u Rijeci (Foto: Udruga Delta)

Zašto su izbori za Europski parlament važni mladima, prepoznaju li stranački programi uopće teme koje su mladima važne i kako se političari planiraju zalagati za bolji položaj mladih u EU - saznajte iz dijaloga stranačkih kandidata i kandidatkinja te mladih birača i biračica, u Rijeci (Gradska knjižica Rijeka, Viktora Cara Emina 1), u utorak, 14. svibnja, od 13 sati.

Dijalog, kojeg organiziraju udruge Gong i Delta, zamišljen je kao susret kandidata na EU izborima i mladih biračica koje će ove godine prvi put glasati na izborima. 

Mladi birači imat će priliku postaviti pitanja kandidatima za zastupnike u EP i uputiti im svoje prijedloge za poboljšanje položaja mladih u područjima koja su za njih važna. 

U dijalogu s mladima sudjelovat će: 

  • Željka Šarčević Grgić, kandidatkinja na listi SDP i partneri
  • Borna Lozo, kandidat na listi Možemo 
  • Ana Trošelj, kandidatkinja na listi IDS, NPS, SDSS, Socijaldemokrati, HSLS, PGS i dr.
  • Izvor Rukavina, kandidat na listi Radnička fronta
  • Nikola Kožul, kandidat na listi grupe birača - nositeljica Nina Skočak

Udruge Delta i Gong od početka superizborne 2024. educirale su stotine mladih o načinu i značaju sudjelovanja na izborima. 

Ovaj događaj još je jedna prilika za promoviranje aktivnog sudjelovanja mladih u demokratskom društvu i intenziviranje dijaloga između mladih i njihovih izabranih predstavnika u institucijama. 

Udruge Gong i Delta zagovaraju snižavanje dobne granice za glasanje na izborima na 16 godine i uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao obaveznog predmeta u sve škole kako bi učenici  stekli znanja i vještine potrebne za aktivno participiranje u društvu u kojem žive. 

Događaj je otvoren za predstavnike i predstavnice medija.

Što mladi birači traže od političara pred EU izbore? 2
chevron-right