Koliko znaš o EU? Ispitaj svoje znanje!

09. svibnja 2024.
Koliko znaš o EU? Ispitaj svoje znanje! 1

Dan Europe, 9. svibnja, označava ne samo godišnjicu Schumanove deklaracije iz 1950. godine, već i kontinuiranu predanost izgradnji zajedničke europske budućnosti. Ovaj povijesni datum obilježava trenutak kada je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, predstavio svoj plan za stvaranje organizirane Europe, koji je trebao biti preduvjet za očuvanje mira na kontinentu. Schumanova deklaracija postavila je temelje za ono što danas poznajemo kao Europsku uniju - savez koji promiče suradnju, mir i prosperitet među svojim članicama.

Europska unija, koja je započela kao ekonomska zajednica, razvila se u složenu političku i ekonomsku zajednicu koja danas broji 27 država članica. Svake godine, 9. svibnja, građani diljem Europe prisjećaju se ovog povijesnog trenutka i slave postignuća Unije u očuvanju mira, zaštiti ljudskih prava, unapređenju ekonomskog razvoja i jačanju demokracije.

U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma, te s obzirom na trenutak u kojem se nalazimo s kampanjom za nadolazeće izbore za Europski parlament, pozivamo te da se okušaš u Gongovom EU kvizu! Ovaj kviz pruža priliku da provjeriš svoje znanje o Europskoj uniji, njenoj povijesti, institucijama i politikama.

Napomena: ovaj kviz nije za svakog - rezerviran je za velike znalce. No ohrabrujemo te da probaš vidjeti jesi li ti taj/ta.

Samouvjereno riješi KVIZ. Sretno!

Koliko znaš o EU? Ispitaj svoje znanje! 2
chevron-right