Sve o europskim izborima na jednom mjestu

02. svibnja 2024.
Sve o europskim izborima na jednom mjestu 1

Izbori za Europski parlament održavaju se od 6. do 9. lipnja 2024. u cijeloj Europskoj uniji. U Hrvatskoj su izbori samo jedan dan, u nedjelju 9. lipnja. Od ukupno 720 zastupnika i zastupnica koji će činiti novi saziv EU parlamenta, u Hrvatskoj biramo 12 predstavnika.

Zastupnici se biraju prema načelu proporcionalnosti, preferencijskim glasanjem, a cijela Hrvatska bit će jedna izborna jedinica, što znači da će svi birači u Hrvatskoj birati iste kandidate i kandidatkinje (listu pronađite OVDJE).

Glasanje van mjesta prebivališa

Zahtjeve možete predati putem e-Građani (e-Birači), e-mailom nadležnom uredu koje vodi registar birača ili u diplomatsko-konzularnom predstavništu. Rok za predaju zahtjeva je 29.5.

  • kontakte pronađite OVDJE
  • obrasce zahtjeva pronađite OVDJE
  • službene upute ministarstva pronađite OVDJE

kratke upute o tome koji zahtjev trebate podnijeti pronađite u galeriji

Građani EU-a mogu glasati u svojoj zemlji porijekla, iz inozemstva ili u državi članici u kojoj žive. Uz uvjet da glasaju samo jednom. Što znači da na ovim izborima mogu glasati i birati hrvatske predstavnike i državljani i državljanke drugih država članica Europske unije koji žive u Hrvatskoj - no oni se moraju unaprijed registrirati (više o postupku pronađite OVDJE).

Osim datuma izbora, u Gongovom izbornom kalendaru nalaze se ostali ključni datumi:

  • rokovi za registraciju za glasanje van mjesta prebivališta
  • rokovi za provjeru podataka u Registru birača
  • rokovi za objavu financijskih izvješća
Sve o europskim izborima na jednom mjestu 7

Koga biramo, kako biramo i sve detalje o izborima pronađite u našem vodiču:

Nove informacije o izbornom procesu i podsjetnike s ključim rokovima objavljivat ćemo u narednim danima na stranici Gonga i društvenim mrežama Facebooku, Instagramu, Tik tokuX-u. Pratite nas i izađite na izbore!

Sve o europskim izborima na jednom mjestu 8
chevron-right