Evo kako EU državljani mogu glasati na europskim izborima

30. travnja 2024.
Evo kako EU državljani mogu glasati na europskim izborima 1
vizual Gong

Državljani i državljanke drugih država članica Europske unije koji žive u Hrvatskoj trebaju se registrirati do 9. svibnja kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo na nadolazećim izborima za Europski parlament, 9. lipnja.

Svaka osoba koja ima državljanstvo neke zemlje članice EU automatski je i građanin/ka Europske unije. Taj status omogućuje uživanje određenih dodatnih prava i pogodnosti poput slobodnog kretanja i rada u drugim zemljama, ali i mogućnost sudjelovanja u demokratskim procesima - poput prava glasanja i kandidiranja na izborima za Europski parlament i lokalnim izborima državi članici u kojoj osoba živi.

Građani EU-a mogu glasati u svojoj zemlji porijekla, iz inozemstva ili u državi članici u kojoj žive. Uz uvjet da glasaju samo jednom. 

Kako bi mogli glasati potrebno je registrirati se. Registracija se vrši podnošenjem zahtjeva za upis u registar birača najkasnije 30 dana prije izbora nadležnom upravnom tijelu (provjerite ovdje) prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj. S obzirom da će se europski izbori održati u nedjelju, 9. lipnja 2024. rok za podnošenje zahtjeva je 9. svibnja 2024.

Evo kako:

Potrebno je fizički doći u nadležno upravno tijelo u županiji ili Gradu Zagrebu koje vodi registar birača (adrese se nalaze OVDJE), zatražiti od službenika obrasce i ispuniti:

  • zahtjev za upis u registar birača 
  • izjavu u kojoj se navodi:
    • državljanstvo; adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj; prethodno mjesto boravišta u inozemstvu
    • da se namjerava glasati samo u Republici Hrvatskoj
    • da nije oduzeto pravo glasa u državi članici porijekla 

Potrebno je priložiti presliku (inozemne) osobne iskaznice/putovnice.

Obrasci koji se ispunjavaju isključivo su na hrvatskom jeziku, pa u nastavku donosimo prijevod tih obrazaca za lakše snalaženje kod ispunjavanja. Ne printajte i ispunjavajte ove obrasce s prijevodom, originale pronađite (OVDJE - zahtjev, izjava) ili iz zatražite u nadležnom uredu.

Birač_ica koji podnese ovaj zahtjev briše se iz evidencije birača (registra) nakon provedenih izbora.

Evo kako EU državljani mogu glasati na europskim izborima 2
chevron-right