Medijska pismenost za nastavnice - prijavite se na Gongovu edukaciju

25. travnja 2024.
Medijska pismenost za nastavnice - prijavite se na Gongovu edukaciju 1

Ako želite unaprijediti svoje znanje o medijima, izazovima novinarstva, dezinformacijama i umjetnoj inteligenciji, prijavite se na stručno usavršavanje koje organizira Gong.

Edukacija će se održati 17. i 18. svibnja u Zagrebu.

Tema medijske pismenosti izuzetno je važna jer preko 76 posto građana Hrvatske svakodnevno koristi internet na mobilnom telefonu, a gotovo trećina njih teško procjenjuje jesu li neke vijesti na internetu stvarne ili lažne. 

Netočnim informacijama posebno su izloženi mladi koji se dominantno informiraju putem društvenih mreža, a u školi ne dobivaju specifična znanja i vještine medijske pismenosti. Pozicija medijske pismenosti u formalnom obrazovanju u Hrvatskoj je marginalizirana i često ovisi o osobnoj motivaciji  nastavnica i njihovoj spremnosti za samostalno stjecanje znanja.

Zato je edukacija medijske pismenosti prilika da nastavnice obnove i prošire svoje znanje o ulozi medija u demokratskim društvima, značaju medijskih sloboda te vrstama medija i principima kojih se trebaju pridržavati profesionalni novinari.

Bitne teme ove edukacije su izazovi s kojima se suočava suvremeno novinarstvo, ali i građanke koje su zbog promjena u načinu komuniciranja izložene dezinformacijama, audio i video sadržaju koji je kreiran putem umjetne inteligencije.

Tokom edukacije, sudionice će dobiti i odgovor na pitanje zašto je važno njegovati medijske navike, ali i vještine medijske pismenosti koje će im pomoći da kritički propituju medijski sadržaj i  donose informirane odluke na osnovu točnih i provjerenih informacija. 

Gong smatra da su ova znanja izuzetno važna za jačanje građanskih kompetencija i aktivno sudjelovanje u društvu, posebno u superizbornoj 2024. godini kada se intenzivira širenje netočnih informacija. Organiziranjem edukacija građanske pismenosti (politička, medijska i EU pismenost) nastavnice se dodatno educiraju, a znanja iz područja medijske pismenosti mogu prenositi svojim učenicama. 

Sudjelovanje je besplatno budući da donatori pokrivaju troškove edukacije, smještaja, prijevoza i prehrane. Sudjelovanje je obavezno tijekom oba dana edukacije. 

Prijaviti se možete ovdje, a konačnu potvrdu sudjelovanja možete očekivati do 10. svibnja

Za sva dodatna pitanja o edukaciji i drugim edukacijskim programima, slobodno nas kontaktirajte putem maila edu@gong.hr ili pozivom Milici Bogdanović na broj telefona 01/4825444. 

Sadržaj programa je isključiva odgovornost Gongovih stručnih i znanstvenih suradnica i suradnika. Provedba programa u 2024. godini omogućena je uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj te operativnu potporu Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV).

Medijska pismenost za nastavnice - prijavite se na Gongovu edukaciju 2
Medijska pismenost za nastavnice - prijavite se na Gongovu edukaciju 3
chevron-right