Izbori za Sabor 2024.: Rezultati prema Gongovom modelu jedinica

24. travnja 2024.
Izbori za Sabor 2024.: Rezultati prema Gongovom modelu jedinica 1

Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica koje predlaže Gong, uz prag od 4 posto rezultirala bi drugačijom raspodjelom mandata. HDZ s partnerima osvojio bi ukupno 54 mandata (umjesto sadašnjih 58), Možemo! bi osvojio 13 mandata (umjesto sadašnjih 10), a IDS bi osvojio 3 mandata (umjesto sadašnjih 2). 

Rezultate netom održanih izbora za zastupnice i zastupnike u Hrvatskom saboru preračunali smo u zastupnička mjesta koja bi stranke osvojile da je prihvaćen Gongov prijedlog od šest izbornih jedinica.

Prema Gongovom modelu Hrvatska je podijeljena u šest izbornih jedinica: prva koja obuhvaća četiri županije iz sjeverne Hrvatske, druga u koju spada isključivo Grad Zagreb, treća u koju ulazi pet slavonskih županija, četvrta koja obuhvaća četiri županije iz srednje Hrvatske, peta koja obuhvaća Istru, Kvarner, Gorski kotar i Liku, te šesta u koju ulaze četiri dalmatinske županije. Prema našem modelu, jedinice imaju nejednak broj mandata, između 17 i 29.

Izbori za Sabor 2024.: Rezultati prema Gongovom modelu jedinica 2

Uz ovakav model, manjeg broja većih jedinica, Gong se zalaže za spuštanje  izbornog praga na četiri posto, za razliku od sadašnjih pet posto. Kako bi stranka ušla u izračun mandata mora osvojiti 4 posto osvojenih glasova na razini  jedinice.

Kako se vidi iz priložene tablice, prema Gongovom modelu u Sabor bi ušlo istih osam stranaka odnosno izbornih koalicija koje su u Sabor ušle i prema sadašnjem HDZ-ovom izbornom modelu. Raspodjela glasova bi, međutim, bila nešto drugačija. HDZ s partnerima osvojio bi ukupno 54 mandata (umjesto sadašnjih 58), Možemo! bi osvojio 13 mandata (umjesto sadašnjih 10), a IDS bi osvojio 3 mandata (umjesto sadašnjih 2). SDP bi ostao na istom broju mandata, baš kao i Domovinski pokret, Most, Nezavisna platforma Sjever i Fokus.

Domovinski pokret ukupno je dobio 201.400 glasova, Most 189.580 glasova, a Možemo! 166.253 glasova. U skladu s tim, Domovinski pokret osvojio je 14 mandata, Most 11, a Možemo! 10. Kad je riječ o HDZ-u i SDP-u nerazmjer je još i veći. HDZ je sa 697.839 mandata osvojio čak 58, a SDP sa 538.745 glasova 42 mandata.

Ne ulazeći u to što bi takva raspodjela mandata svakako utjecala na nešto drugačije početne uvjete u dinamici dogovora oko saborske većine, što znači i imenovanja mandatara za predsjednika Vlade, činjenica je da bi se Gongovim modelom barem djelomično ujednačio nerazmjer između broja osvojenih mandata i ukupnog broja glasova koje su dobile neke od stranaka.

Napomena, pri preračunavanju rezultata stranaka ostvarenih na izborima za Hrvatski sabor u mandate po Gongovom modelu, koristili smo izborne rezultate koje su stranke ostvarile na biračkim mjestima u 10 izbornih jedinica u kojima je glasalo 2.174.301 glasača. U izračun nisu ušli rezultati po posebnim biračkim mjestima i iz inozemstva (11.819 glasova), a koji su se također po službenim rezultatima ili po službenom izračunu raspodijelili po 10 izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj.

Rezultati s posebnih biračkih mjesta i u inozemstvu nisu pribrajali rezultatima na biračkim mjestima na kojima bi birači inače izvorno glasali, nego direktno izbornoj jedinici. To znači da su rezultati s posebnih biračkih mjesta i iz inozemstva bili vezani uz postojeće izborne jedinice. Gongove izborne jedinice, pak, strogo slijede granice županija, dosljedno objedinjene u izborne jedinice po regionalnom ključu.

Izbori za Sabor 2024.: Rezultati prema Gongovom modelu jedinica 3
Izbori za Sabor 2024.: Rezultati prema Gongovom modelu jedinica 4
chevron-right