Što je Dubravko Šimenc radio na biračkom mjestu i odakle mu kutija?

19. travnja 2024.
Što je Dubravko Šimenc radio na biračkom mjestu i odakle mu kutija? 1

Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba nije sporno što se Dubravko Šimenc ušetao na biralište s novom biračkom kutijom i davao instrukcije biračkom odboru, može se zaključiti iz njihovog odgovora na Gongov upit što je poznati HDZ-ovac radio s izbornom kutijom na biračkom mjestu u srijedu, iako nije ni član biračkog odbora ni izbornog povjerenstva.

Gong smatra izuzetno problematičnim da neovlaštena osoba na taj način dolazi na biralište i upliće se u rad biračkog odbora, čime narušava njihov integritet i narušava regularnost izbornog procesa. 

Gong je u srijedu objavio video, kojeg smo dobile od građana s biračkog mjesta na kojem se dogodila opisana situacija, iz kojeg je vidljivo kako poznati HDZ-ovac i bivši vaterpolist, namješta glasačku kutiju, i koliko se može zaključiti iz snimke - neovlašteno daje instrukcije biračkom odboru.

Povjerenstvo nam je priopćilo da kutija s videa kojeg smo im poslale “nije bila dio izbornog materijala te se nije ni upotrebljava za glasovanje”.

“Birački odbor se uplašio da im kutija neće biti dovoljna, tražili su drugu od Izbornog povjerenstva, a u međuvremenu je Dubravko Šimenc donio kutiju čiju ste fotografiju priložili, no kutija je uklonjena s biračkog mjesta odmah čim je navedeni birački odbor nazvao”, odgovorili su nam iz Povjerenstva.

Svoj odgovor zaključuju izjavom da je birački odbor upozoren da na biračkom mjestu nema zadržavanja niti primanja uputa i pomoći od bilo koga, a Šimenc se udaljio iz prostorije, te da nije bilo povrede u odvijanju glasovanja na biračkom mjestu.

Što je Dubravko Šimenc radio na biračkom mjestu i odakle mu kutija? 2
chevron-right