Zbog greške MUP-a, nekim građanima i građankama otežano glasanje

17. travnja 2024.
Zbog greške MUP-a, nekim građanima i građankama otežano glasanje 1

Dijelu građana i građanki danas je bilo otežano ostvarivanje biračkog prava. 

Građani i građanke javljaju nam kako unatoč osobnim iskaznicama koje su važeće, nisu bili uvrštene na popis birača, te su upućeni po takozvane plave potvrde u nadležni ured. Međutim, unatoč valjanim osobnim iskaznicama, s kojima su putovali i u treće zemlje, u uredima opće uprave su im kazali da su im osobne iskaznice - nevažeće. Gong je zaprimio više takvih slučajeva, neke od njih ćemo opisati radi boljeg razumijevanja situacije:

Jednoj građanki koja nam se obratila osobna iskaznica je izdana 2021.godine. Nakon što je građanka otišla u ured opće uprave po tzv. plavu potvrdu, tamo su joj rekli da joj je osobna iskaznica istekla 2023., mada na osobnoj stoji da vrijedi do 2026. 

Unatoč ukazivanju na svoju osobnu iskaznicu, na kojoj jasno stoji da još godinama vrijedi, službenice su joj ponovile da je njezina osobna nevažeća. K tome je dodano da je iz Ministarstva pravosuđa i uprave stigla obavijest uredima opće uprave u kojoj stoji da onima kojima je MUP proglasio 14.09.2023. osobne nevažećima, trebaju izdati plave potvrde.  

Na osobnoj iskaznici druge građanke, koja nam s obratila i poslala svoje podatke, stoji da joj dokument vrijedi do 2027. No, i njezin slučaj je identičan prethodnom. Nakon što nije pronađena u izvatku birača na svom biračkom mjestu, u nadležnom uredu u koji je otišla po plavu potvrdu također su joj rekli da joj osobna iskaznica - istekla i to ponovno s datumom 14.09.2023. Taj datum se opetovano pojavljuje u slučajevima građanki i građana kojima je danas bilo otežano ostvarivanje biračkog prava. 

Kako je biračicama rečeno u uredima za opću upravu, 14. rujna 2023. MUP je radio neku vrstu ažuriranja. Tijekom tog procesa, očito je nekim građankama nevažećom proglašena važeća osobna iskaznica koju su oni podignuli i  normalno koristili, ne samo u zemlji, već i u inozemstvu. Danas nam se obratio dio tih građana s pritužbom da nisu uvršteni u popis birača, a u uredima opće uprave im je rečeno da su im osobne nevažeće. Nakon što su fizički predočili svoje osobne iskaznice, kojima je rok valjanosti još nekoliko godina, omogućeno im je glasanje uz plavu potvrdu.

Gong poziva Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa i uprave, zbog kojeg su brojni građani danas imali problema s ostvarivanjem svog ustavnog prava, da preuzmu odgovornost i objasne kako je moglo doći do ovakvih ozbiljnih propusta na izborni dan. 

Zbog greške MUP-a, nekim građanima i građankama otežano glasanje 2
chevron-right