Građani i građanke se žale na probleme zbog popisa birača

17. travnja 2024.
Građani i građanke se žale na probleme zbog popisa birača 1

Na izborni dan, kao i cijelo vrijeme tijekom kampanje i pretkampanje, Gong pruža podršku građanima oko ostvarivanja biračkih prava i zaprima prijave o nepravilnostima. 

Deseci građana javili su nam se s pritužbom da nisu mogli glasati jer im je istekla osobna iskaznica, a oni su vjerovali da će moći ostvariti svoje biračko pravo koristeći putovnicu ili vozačku dozvolu. Građanke i građani kojima je istekla osobna i nisu uvršteni u izvatke iz popisa birača, mogu glasati samo ako zatraže takozvanu plavu potvrdu u nadležnom uredu za opću upravu. Glasati se zaista može i s putovnicom i vozačkom dozvolom, no isključivo ukoliko imate osobnu iskaznicu koja je važeća.

Međutim, određeni broj građanki nam se obratio s pritužbom da imaju važeće osobne iskaznice, ali se njihova imena ne nalaze na izvadcima iz popisa birača te su i oni upućeni izvaditi „plave potvrde“. Gong poziva Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa i uprave da hitno ispitaju ovaj problem jer se radi o potencijalnom ugrožavanju biračkog prava.

Dio građana koji su preko e-građani zatražili promjenu biračkog mjesta, te tvrde da su dobili potvrdu da im je zahtjev zaprimljen, danas prijavljuju da nisu zavedeni na novim biračkim mjestima, odnosno da njihov zahtjev nije pozitivno riješen, a o tome navodno nisu bili na vrijeme obaviješteni.

Najviše prijava građana i građanki odnosi se na kršenje izborne šutnje. Uz kršenja od strane premijera i predsjednika, građani su prijavljivali i Ivana Pernara, koji u TikTok live videu razgovara s pratiteljima i poziva ih da glasaju za njega, te Karolinu Vidović Krišto koja je u videuobjavljenom na društvenim mrežama pozvala građanke da slikaju listiće.

Slikanje biračkog listića nije zabranjeno, ali nije primjereno zbog povrede tajnosti glasa i otvaranja prostora za kupovinu glasova. 

Prijavljen nam je slučaj slikanja listića na biračkom mjestu u Zagrebu, nepropisno označene kutije u Kotoribi, pretrpane biračke kutije u Zagrebu. U mjestu Seget zaposlenik općine pokušao je utjecati na stariju osobu za koga treba glasati.

Stariji i bolesni javljali su nam se s upitom kako mogu glasati od kuće. Kao i za svake izbore do sada, zaprimamo značajan broj upita kako glasati iz bolnice. Neke građanke je zanimalo i zašto se upisani kao pripadnici manjine, te kako mogu promijeniti taj status. 

Gong nastavlja do 19 sati informirati građanke i zaprimati nepravilnosti. 

Građani i građanke se žale na probleme zbog popisa birača 2
chevron-right