Gongova prezentacija za srednjoškolce: Superizborna godina - što to znači za mene i tebe?

09. travnja 2024.
Gongova prezentacija za srednjoškolce: Superizborna godina - što to znači za mene i tebe? 1

U ovoj superizbornoj 2024. godini čekaju nas izbori za Hrvatski Sabor (17. travnja), izbori za Europski Parlament (9. lipnja), a na kraju godine čekaju nas i predsjednički izbori. Tako sad barem stvari stoje, no mogući su i neki drugi scenariji. Pratimo, informirajmo se, sudjelujmo!

Mi u Gongu već više od 25 godina pratimo izbore i izborni proces te aktivno zagovaramo kako da on postane pravedniji, transparentniji i demokratičniji. Evo i nekoliko konkretnih primjera za ove teško razumljive pojmove:

Iako učestalo reagiramo i oko drugih veoma važnih tema kao što su dobra vladavina i korupcija, u javnosti smo i dalje prepoznati kao organizacija civilnog društva koja zna odgovore na pitanja oko izbora, a ponajviše ono kako ostvariti svoje biračko pravo. Sretni smo što možemo biti od koristi jer želimo da nitko ne ostane uskraćen za informaciju gdje i kako ostvariti ustavom zajamčeno pravo glasa. 

Želimo na korištenje ovog prava ohrabriti i mlade glasače i glasačice, one koji glasaju po prvi put. 

Smatramo da je za razumijevanje društveno-političke zbilje nužno poznavati temeljne političke pojmove, biti informiran i zainteresiran. 

U prezentaciji koju smo pripremili, a koju možete skinuti i slobodno koristiti, pokušali smo razjasniti ključnu terminologiju koja se veže uz nadolazeće nam izbore u ovoj godini, ali i ponuditi odgovore zašto bi u njima trebali sudjelovat. 

Kako glasati ako na dan izbora nisi u mjestu gdje živiš? 

Što je preferencijalno glasanje? 

Koliko biramo zastupnika_ca u Europski parlament? Kak ih biramo?

Što ako nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu na predsjedničkim izborima?

Sve ove odgovore, ali i druge teme vezane uz izbore, pronaći ćete u Gongovoj prezentaciji niže:

Prezentaciju preuzmite ovdje:

Slobodno prezentaciju koristite u svom radu u školi ili na koji drugi način, a s ciljem kako biste poučili, informirali, potaknuli svoje učenike na sudjelovanje!

*Radi se o dorađenoj prezentaciji “Prvi put biram” koju smo u siječnju 2024. ustupili na korištenje sudionicima Gongove Edukacije za političku pismenost. Prezentacija je proširena u dijelovima koji se tiču ovlasti i ažurirana datumima održavanja izbora koji su nam u međuvremenu postali poznati. Prezentacija je preimenovana u “Superizborna 2024. godina” jer se sadržajem osvrće na izbore za one institucije koje se odvijaju u 2024. Godini (a zanemaruje lokalne izbore i izbore za predstavnike nacionalnih manjina)

Ako imate neko pitanje koje je ostalo neodgovoreno, neku dilemu ili komentar, ne ustručavajte se kontaktirati nas na edu@gong.hr ili broj telefona: +385 1 4825 444

Također, cijenili bismo  ako po korištenju prezentacije (ili nekog njezinog dijela) možete izdvojiti minutu-dvije da nam date povratnu informaciju o korisnosti ovog materijala za vas i vaše učenike, ali i sugestije kako ga unaprijediti na ovom evaluacijskom linku. Hvala!

chevron-right