Populizam - prijetnja ili korektiv za demokraciju u krizi

11. ožujka 2024.
Populizam - prijetnja ili korektiv za demokraciju u krizi 1
Sudionici i sudionice na edukaciji (Foto: Gong)

Dok građani i građanke sve manje vjeruju u demokraciju, imaju nisko povjerenje u institucije i nerado izlaze na izbore, dotle ih populisti uvjeravaju da ih baš oni mogu spasiti od korumpiranih vlasti. Ističući značaj izravne umjesto predstavničke demokracije, populisti šalju poruku biračima da o pitanjima od javnog interesa trebaju odlučivati oni, a ne izabrana politička elita. Osim ako ta “elita” ne postanu oni, ljudi iz naroda koji progovaraju u ime samog naroda. 

Ovo su uvidi o populizmu i populističkim akterima koje je prof. dr.sc. Berto Šalaj, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, podijelio sa sudionicima i sudionicama Gongove edukacije ,,Osvijesti populizam”.

Na edukaciji koja je održana 8. ožujka u Zagrebu, Šalaj je sa 17 sudionika i sudionica pokrenuo raspravu o tome zašto populizam danas jača i je li prijetnja ili korektiv za demokraciju u krizi. On je podsjetio tko su suvremeni populisti u svijetu, državama članicama Europske unije i u Hrvatskoj. 

Populizam - prijetnja ili korektiv za demokraciju u krizi 2
Predavanje prof. dr.sc. Berta Šalaja (foto: Gong)

,,Populizam naglašava ideju izravne demokracije u kojoj narod sam odlučuje. Primjer je Sinčić koji se 2016. zalagao za ukidanje Ustavnog suda i zagovarao referendume kao bolji način odlučivanja jer uključuje narod, a ne samo 13 pojedinaca. Mi živimo u predstavničkoj demokraciji no u praksi su elite te koje donose odluke pa tako imate i tadašnjeg predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera koji je izjavio da narodu treba lagati, a odluke donositi u tajnosti”, podsjetio je Šalaj. 

Sudionici i sudionice iz različitih su dijelova Hrvatske, bave se aktivizmom u zajednici, zaposlenici su u javnom sektoru i obrazovnom sustavu te su umirovljenice zainteresirane za političke teme. Bez obzira na profesiju i interese, suglasni su da trebaju naučiti osvijestiti populizam, koji nužno ne mora biti loš. To im je posebno važno u superizbornoj godini kada odlučuju ko će voditi našu zemlju narednih godina.

,,Ja jesam na zalasku, ali sam u aktivizmu 18 godina srcem i tijelom. Ovakve edukacije su mi važne jer, iako mi djeluje sve poznato, složim informacije u neki okvir i točno vidim koliko sam u pravu, koliko nisam”, kaže Svjetlana Lugar, sudionica edukacije i vijećnica u Gradskoj četvrti Novi Zagreb - istok.

Populizam - prijetnja ili korektiv za demokraciju u krizi 3

Sadržajem edukacija zadovoljan je i Vjeran Šarić. ,,Otkad sam saznao da Gong ima edukacije interesirao sam se i nastojao da dođem. Edukacije su super, a mene svaka tema vezana za politiku zanima”, kaže Šarić, zaposlenik Ministarstva pravosuđa i uprave. 

O celebrity populizmu i populizmu u medijima govorila je prof. dr.sc. Marijana Grbeša-Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. 

,,Političari posežu za taktikama kako bi se približili biračima, koriste metode koje koriste i celebrity ličnosti i šalju nam poruku - ja sam jedan od vas”, pojasnila je Grbeša-Zenzerović. 

Populizam - prijetnja ili korektiv za demokraciju u krizi 4
Predavanje prof. dr.sc. Marijane Grbeša-Zenzerović (foto: Gong)

Ona je pojasnila da celebrity populisti prepoznaju važnost novih tehnologija i brzo se prilagođavaju. 

Na sesiji s izv. prof. dr. Gabrijelom Kišiček s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sudionici i sudionice analizirali su govore političara i prepoznali obilježja populističke retorike.

,,Potencijalno je opasna taktika populista da o svakom pitanju odlučuje narod. Za neka pitanja potrebni su znanje i kompetencije koje narod nema”, kazala je Kišiček. 

Populizam - prijetnja ili korektiv za demokraciju u krizi 5
Predavanje zv. prof. dr. Gabrijele Kišiček (foto: Gong)

Znanje koje je stekla na ovoj edukaciji, Dubravka Poljak, učiteljica njemačkog jezika i povijesti iz Rijeke i učiteljica Građanskog odgoja kroz slobodnu aktivnost, planira prenijeti učenicima i učenicama.

,,Posebno bih željela učenicima u sedmom i osmom razredu dati početna znanja o tome što je populizam i što može predstavljati za svakog člana društva jer će oni kroz nekoliko godina postati građani koji će aktivno birati i jednog dana mogu biti birani”.

Populizam - prijetnja ili korektiv za demokraciju u krizi 6
Populizam - prijetnja ili korektiv za demokraciju u krizi 7
chevron-right