Navigiraj morem informacija u superizbornoj godini - prijavi se za edukaciju za građanke u Dubrovniku

05. ožujka 2024.
Navigiraj morem informacija u superizbornoj godini - prijavi se za edukaciju za građanke u Dubrovniku 1

Gong poziva sve građane i građanke Dubrovačko-neretvanske županije da u superizbornoj godini sudjeluju na radionici ,,Navigiranje morem informacija - Medijska pismenost 21. stoljeća”.

Radionica će se održati u Dubrovniku, 21. ožujka, u prostoru Dubrovačkih knjižnica (Ulica Od Puča 6, Saloča od zrcala).

Radionicom želimo potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Građanima i građankama ćemo, kroz tri sesije, pružiti znanja, vještine i alate s kojima će bolje razumjeti važnost medijske pismenosti te praktične načine njezine primjene.

Obrađujući teme medijske pismenosti, aktivne političke participacije, važnosti informiranja i uočavanja dezinformacija, sudionici i sudionice će steći praktične vještine kritičke evaluacije informacija, efikasnijeg navigiranja društvenim mrežama te otpornost prema neprovjerenim informacijama.

Opremljeni s ovim vještinama, polaznici i polaznice radionice će postati čimbenik pozitivne promjene javne sfere i uzdizanja kvalitete digitalnog diskursa.

Gong će nakon zaprimanja prijava odraditi selekcijski postupak i detalje radionice podijeliti s odabranim sudionicima i sudionicama. Program je, kao i osvježenja tijekom treninga, besplatan za sve.

Kako se prijaviti na radionicu?

Na radionicu se možete prijaviti do 17. ožujka putem prijavnog obrasca, dostupnog OVDJE.

Broj mjesta je ograničen, tako da svoju prijavu pošaljite što prije!

Raspored radionice pronađite u nastavku:

10:00 – 10:15 Upoznavanje

10:15 – 12:15 Sesija 1: Aktivni građani: Važnost informiranja te kako se ono promijenilo s dolaskom interneta?

12:15 – 13:15 Ručak i pauza

13:15 – 14:15 Sesija 2: Informiranje u digitalnom dobu – Kako kritički prepoznati dezinformacije i AI sadržaj

14:15 – 15:00 Sesija 3: Primjena medijske i političke pismenosti u kontekstu superizborne godine

15:00 – 15:15 Evaluacija radionice

Radionicu će izvoditi Matej Mikašinović-Komšo, Gongov stručnjak za digitalne alate, i Milica Bogdanović, Gongova koordinatorica edukativnih aktivnosti.

Ova se radionica organizira u okviru Adria Digital Media Observatory (ADMO). ADMO je multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju, promoviranje i edukaciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti - kako građana i građanki, tako i novinara i novinarki, kao i sudjelovanje u zagovaranju i implementiranju javnih politika od EU do nacionalne razine.

Hrvatsko-slovenski hub smješten je na Sveučilištu u Dubrovniku (UNIDU), dok u njegovom radu sudjeluju: Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Filozofski fakultet u Zagrebu (FFZG), Gong, N1 Televizija, Agence France Presse (AFP), Oštro i XWiki.

Navigiraj morem informacija u superizbornoj godini - prijavi se za edukaciju za građanke u Dubrovniku 2
Navigiraj morem informacija u superizbornoj godini - prijavi se za edukaciju za građanke u Dubrovniku 3
chevron-right