Gong Pučkoj pravobraniteljici: Reagirajte na neprimjerenu komunikaciju između predsjednika i premijera

05. ožujka 2024.
Gong Pučkoj pravobraniteljici: Reagirajte na neprimjerenu komunikaciju između predsjednika i premijera 1
Foto: Hina/Gong

Gong je upozorio Pučku pravobraniteljicu na kontinuirano srozavanje političke komunikacije između Ureda predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, koja je postala potpuno neprimjerena najvišim institucijama ove države.

Javni nastupi predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića posljednjih mjeseci obilježeni su vrlo eksplicitnim i izraženim antagonizmom, koji nerijetko prelazi u uvrede ne samo na političkoj razini, već i na osobnoj. Zabrinjavajuće je pritom što je takva komunikacija, iako na početku pretežito usmena, sada postala i dio službenih priopćenja.

Posljednji primjer takve komunikacije putem službenih priopćenja Ureda predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske dogodio se 20. veljače 2024. U njima se, između ostalog, premijer Andrej Plenković etiketira kao “lažov, politički fake koji vara hrvatske građane od prvog dana na čelu HDZ-a čije je vođenje i preuzeo na prevaru, kao oktroirani birokrat”, a predsjedniku Zoranu Milanoviću se pripisuje da je “lažljivac, koji se druži s kriminalcima, po tisućiti put priopćenjem o predsjedniku Vlade demonstrira raskoš vlastitog primitivizma i obrazac ponašanja iskompleksiranog luzera”.

Povjerenje hrvatskih građana i građanki u politički sustav i izabrane predstavnike Republike Hrvatske je iznimno nisko, o čemu svjedoči i poražavajuća izlaznost na izbore. Kada predstavnici vlasti svakodnevno svojim odabirom komunikacije pokazuju građanima da se odnosi između političkih aktera ne temelje na konstruktivnom dijalogu i kompromisu, već na međusobnim predbacivanjima uz korištenje uvreda, epiteta i usporedbi koji više nalikuju uličnom žargonu nego poštenoj političkoj utakmici, time ostavljaju dalekosežne posljedice za društvo. Na taj način stvaraju dojam da je upravo ovakva komunikacija poželjna i nužna za ostvarenje političkih ciljeva, što ni u kojem slučaju ne smije postati presedan. U tom slučaju jednaki diskurs preuzimaju i građani jer se on potpuno normalizira u svim aspektima življenja čime se srozava demokratska politička kultura.

Važno je da političari shvaćaju da, zbog prirode svoje funkcije, moraju imati veći stupanj tolerancije na kritiku, no nužno je razlikovati kritiku od uvrede. Normalizacija vrijeđanja i omalovažavanja u javnom prostoru sužava prostor za argumentiranu raspravu o relevantnim društvenim i političkim pitanjima, a potiče netrpeljivost i stigmatizaciju, što je izuzetno opasno ponajviše u predizbornom razdoblju u kojem trenutno jesmo.

U vremenima sveprisutne opasnosti za demokratsko društvo, osobito ovim u trenucima permanentne nesigurnosti i straha uslijed pandemije, inflacije i ratova, Gong poziva Pučku pravobraniteljicu da reagira prema Uredu Predsjednika Republike Hrvatske te Vladi Republike Hrvatske, kao i prema svim političkim akterima s upozorenjem da kao izabrani predstavnici naroda prema tom istom narodu imaju određena prava i obveze, što uključuje uzajamno poštivanje i suradnju između svih grana vlasti.

Gong Pučkoj pravobraniteljici: Reagirajte na neprimjerenu komunikaciju između predsjednika i premijera 2
chevron-right