Superizborna godina: Tamo gdje prestaje civiliziranost, počinje Hrvatski sabor

04. ožujka 2024.
Superizborna godina: Tamo gdje prestaje civiliziranost, počinje Hrvatski sabor 1
Foto: Hrvatski sabor

Datum izbora za 11. saziv hrvatskog parlamenta još uvijek nije poznat. Jedino što je sigurno jest da će se održati najkasnije za šest mjeseci. Stoga je imperativ da vladajuća većina, točnije, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, što prije prelomi kada će se raspustiti Sabor ili, ako je odluku već donio, da je što prije obznani javnosti. Ne manje važno – izbori se moraju održati što prije. I to ne isključivo kako bi prekinuo neizvjesnost za političke stranke koje namjeravaju sudjelovati na izborima i za građane.

Stranke se ionako već punom parom pripremaju za izbore pripremaju, svaka na svoj način, a građani koji razumiju da njihov glas ipak vrijedi i oni koji izlazak pred biračke kutije podrazumijevaju kao svoju građansku i demokratsku dužnost, na birališta će izaći kad god ih se pozove. Izbori se moraju održati što prije - zbog higijene.

Podanike je osobno birao

Ovdje i ovaj put riječ je baš o higijeni; o građanskoj, demokratskoj i političkoj higijeni u javnom prostoru u predizborju. Uvijek je pred izbore, pogotovo parlamentarne, povišena atmosfera, adrenalin skače, tenzije se ne susprežu, živci su tanki i svi su laki na obaraču. Međutim, u ovoj superizbornoj godini, kočnice su popustile kao nikada prije i rijetki su oni koji se nisu upustili u disciplinu žestokog nabacivanja blatom i pljuvačkom, pritom ne birajući niti mjesto niti vrijeme, a najmanje riječi, nerijetko ispucane za nekoliko oktava više od onoga što bi se smatralo pristojnim i primjerenim.

Andrej Plenković ide po svoj treći premijerski mandat, a opozicija ga pokušava već treći put srušiti, uvjerena da se Plenković ovaj put neće uspjeti održati na vlasti, bremenit ozbiljnim financijskim i korupcijskim aferama čiji su akteri ljudi koje je za svoje suradnike i najviše pozicije u izvršnoj vlasti birao on osobno.

Unatoč tome, istraživanja javnog mnijenja, koliko god bila neprecizna i neadekvatna jer polaze od netočne premise da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a naš ih izborni sustav za izbor narodnih poslanika predviđa deset, pokazuju nadmoćnu prednost HDZ-a nad opozicijskim strankama i u javnim predizbornim prepucavanjima svi se vode tom podacima.

Izraz "prepucavanja" koristimo zato što je politički diskurs kojemu svjedočimo zadnjih tjedana, eonima daleko od gabarita i uzusa predizborne kampanje koja nalaže nadmetanja programima i idejama kako bi birači mogli odlučiti koje su im ideje prihvatljive i bliske, dovoljno da bi im mogle ukazati povjerenje i dati glas, u vjeri da će to značiti i bolji život za njih.

U iščekivanju datuma izbora i početka kampanje, politički akteri za glavno bojno predizborno polje izabrali su Sabor, kojemu su praktički oduzeli osnovnu zakonodavnu funkciju, lišili ga iole ozbiljnih diskusija i obesmislili svaku raspravu, zamijenivši je kanonadom uvreda, ponižavanja, omalovažavanja, a nerijetko se poseže i za neistinama i manipulacijama. I takav pristup vrijedi za obje strane, i vladajuću i opozicijsku.

Tako već tjednima slušamo o lopovima, bandi, kriminalcima, pljačkašima, mafijaškim bossovima, korupcijskoj hobotnici, o "Führeru", radikalima, luzerima, antihrvatskom ološu, mrziteljima Hrvatske, smeću, kvislinzima, veleizdajnicima, marionetama, srboljubnim i rusoljubnim srcima, smeću, udaranju nogom u guzicu, karcinomima hrvatskog društva, sijačima govora mržnje i možemo tako unedogled jer uvaženim saborskim zastupnicima za tu razinu izričaja inspiracije nikada nije nedostajalo, pri čemu ne manjka ni propitivanja intelektualnih sposobnosti političkih suparnika.

Raspisati izbore, smanjiti tenzije

Sudeći po izgovorenom, uz pripadajuće decibele, maliciozan netko lako bi zaključio – tamo gdje prestaje uljuđenost i civiliziranost, počinje Hrvatski sabor. I tako će, sva je prilika, biti sve dok zviždaljka iz Banskih dvora ne odsvira kraj.

Međutim, lako za saborske zastupnike. Sve ovo samo govori o njima i pokazuje da nema dovoljno dubokog dna do kojeg se nisu spremni spustiti, debelo plaćeni našim novcem e da bi se ponovno uvalili u saborske fotelje u kojima su uglavnom beskorisni, a nerijetko štetni i za društvo i za državu. Veći je problem biračima biti motiviran izaći na izbore i dati glas takvima koji ne biraju niti sredstva niti riječi u političkim srazovima jer vide samo destrukciju, vrijeđanje, valjanje po blatu, dok natjecanja u idejama koje bi i njima ponešto olakšale život ni na vidiku.

I onda su svi odjednom zgroženi slabim odazivom na izbore. A reklo bi se u narodu – sami pali, sami se ubili. I što je još gore, svi su kao zabrinuti nad ozbiljnom i opasnom polarizacijom društva koja se nerijetko manifestira i fizičkim nasiljem, ne videći ili ne htijući vidjeti da su i oni sami dali znatan obol takvoj društvenoj atmosferi.

Od ovog pomanjkanja odgovornosti za jačanje demokracije, a na ruku njenom urušavanju, ne treba amnestirati niti medije, koji traženjem reakcije na reakciju u tim destruktivnim, zatrovanim, besplodnim i beskorisnim svađama i vrijeđanjima nastoje povećati gledanost, čitanost i klikanost, bacivši u zapećak svoju korektivnu, pa i odgojnu ulogu u društvu.

Bez iluzija da bismo mogli dobiti bolji, uljuđeniji, civiliziraniji idući saziv mandat parlamenta, jer je poznato da će se po izbornim listama muvati manje-više isti akteri koji činili ovaj saziv Sabora, svejedno je bitno da se izbori što brže raspišu, ako ništa drugo, zato da se bar na kratko spuste tenzije, histerija i zaglušujuća, beskorisna kakofonija uvreda i mržnje. Zato - izbori subito! Higijena društva je u pitanju.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović bavi se političkim novinarstvom od početka 1990-ih. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni. Predbilježite se na Parlametar bilten OVDJE i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

Superizborna godina: Tamo gdje prestaje civiliziranost, počinje Hrvatski sabor 2
chevron-right