Prvi put biram - educiramo mlade u superizbornoj godini

06. veljače 2024.
Prvi put biram - educiramo mlade u superizbornoj godini 1
Ilustracija (foto: udruga Delta)

Kako naši mladi mogu biti aktivni građani i građanke?

Kako odlučuju za koga će glasati? 

Znaju li kako mogu ostvariti svoje biračko pravo? 

Ovo su neka od pitanja na koja će dobiti odgovore učenici_ce završnih razreda srednjih škola iz Primorsko-goranske županije koji budu sudjelovali u novom projektu ,,Prvi put biram i sudjelujem” koji Gong provodi u suradnji s udrugom Delta iz Rijeke

Punoljetni učenici_ce završnih razreda srednjih škola imat će prvi put priliku glasati na europskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima koji će se tokom 2024. godine organizirati u Hrvatskoj, kao i na lokalnim izborima 2025. godine

Ranija istraživanja pokazuju nisku izlaznost mladih na europske izbore - samo 28 posto njih u EU glasovalo je na izborima 2014., dok je u Hrvatskoj taj postotak bio još niži - 13 posto. Istraživanja pokazuju i da je najčešći oblik građanske participacije među mladima u Hrvatskoj sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima (60,9 posto njih sudjelovalo je više puta), dok je samo devet posto njih sudjelovalo u mirnim protestima. 

Imajući u vidu da su građanske kompetencije mladih izuzetno važne u demokratskom društvu, udruge Delta i Gong odlučile su da ovim projektom objasne mladima zašto je važno aktivno građanstvo za izborne i demokratske procese.

Ovo je, također, i prilika da se mladi uključe u dijalog sa donosiocima odluka i kandidatima na izborima na lokalnoj i europskoj razini, te da se potakne rasprava o Gongovom pridlogu smanjenja dobne granice za glasovanje na 16 godina.

Prvi put biram - educiramo mlade u superizbornoj godini 2
Radni sastanak predstavnica udruga Gong i Delta (foto: Gong)

Projekt će početi  radionicama u školama, gdje će se kroz interaktivne radionice mladi upoznati s osnovnim pojmovima vezanim uz izborni proces i demokratsko sudjelovanje.  Zatim će mladi biti pozvani da se uključe u radne sastanke u zajednici, na kojima će analizirati političke programe, što će im pomoći da formuliraju svoje zahtjeve prema donositeljima_cama odluka. 

Nakon toga, mladi će imati mogućnost uključiti se na događanja strukturiranog dijaloga gdje će svoje zahtjeve iznijeti političkim kandidatima_kinjama.

Fokus prvog ciklusa projekta je na izborima za Europski parlament (ožujak – lipanj 2024. godine), dok se drugi (rujan – prosinac 2024. godine) i treći ciklus (siječanj – svibanj 2025. godine) usmjeravaju na lokalne izbore. Četvrti ciklus (rujan – prosinac 2025. godine) obuhvaća općenito sudjelovanje mladih te raspravu o smanjenju dobne granice za glasovanje. 

Pozivamo škole Primorsko-goranske županije da se uključe u ove aktivnosti. Svoj nam interes možete iskazati mailom na: edu@gong.hr 

Projekt se sprovodi od početka 2024. do kraja 2025. godine, uz financijsku podršku Europske unije, kroz program Erasmus+.

Prvi put biram - educiramo mlade u superizbornoj godini 3
chevron-right