Odgajaju li strukovne škole aktivne građane i građanke?

06. veljače 2024.
Odgajaju li strukovne škole aktivne građane i građanke? 1
Foto: Gong

Učenici i učenice trogodišnjih i četverogodišnjih strukovnih škola na tržište rada izlaze s velikim brojem sati odrađene prakse, ali formalno obrazovanje im ne daje dovoljno mogućnosti da razvijaju svoje građanske kompetencije.

Gong prepoznaje važnost građanskog odgoja i obrazovanja mladih, posebice onih u strukovnim školama koje pohađa gotovo 70% srednjoškolaca,  stoga je u prosincu prošle godine započeo s implementacijom Erasmus+ projekta Improving Civic Education in Vocational Education and Training.

U partnerstvu s organizacijama Funky Citizens iz Rumunjske i CGE Erfurt e.V. iz Njemačke kroz 28 mjeseci trajanja projekta provest ćemo komparativnu analizu građanskog odgoja i obrazovanja u strukovnim školama 7 europskih zemalja kao i 3 studije slučaja te na temelju tih istraživanja izraditi 3 pozicijska dokumenta.

Projekt će omogućiti da tri organizacije razviju zagovaračku poziciju temeljenu na dokazima te da iskoriste svoje nacionalne i internacionalne mreže za širenje znanja i zagovaranja prema nadležnim institucijama. Također, cilj projekta je i podizanje javne svijesti o tome da učenike_ce strukovnih škola ne bi trebalo učiti da budu isključivo radnici nego i aktivni građani svojih demokratskih zajednica.

Dosadašnja istraživanja ukazuju kako upravo učenici_e stukovnih škola, trogodišnjih programa napose, ostvaruju slabije rezultate kod ispitivanja političkih znanja i vještina te demokratskih stavova i vrijednosti. Uz to, Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira ukinuti predmet “Politika i gospodarstvo'' i smanjiti satnicu društvenih predmeta u strukovnim školama reformom čija se implementacija očekuje početkom šk. god. 2025./2026. Politika i gospodarstvo jedan je od malobrojih prostora unutar kurikuluma strukovnih škola koji mladima može pružiti obrazovanje o temama kao što su demokracija, politički sustav Hrvatske, politička kultura i participacija te razvijati demokratske vrijednosti i stavove.
Peticija koju je pokrenula inicijativa voditelja_ica Županijskih stručnih Vijeća i nastavnika_ca predmeta “Politike i gospodarstva” još uvijek je aktivna i dostupna na ovoj poveznici.

Projekt Improving Civics in VET provodi se od prosinca 2023. do travnja 2026. godine, uz financijsku podršku Europske unije, kroz program Erasmus+

Odgajaju li strukovne škole aktivne građane i građanke? 2
chevron-right