Sudac koji je bio protiv odluke većine Ustavnog suda - izvjestitelj u slučaju Markovog trga

17. siječnja 2024.
Sudac koji je bio protiv odluke većine Ustavnog suda - izvjestitelj u slučaju Markovog trga 1

Na upit tko je bio sudac-izvjestitelj u predmetu kojim se Ustavni sud proglasio nenadležnim ocjenjivati o Gongovom prijedlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti zatvaranja Markovog trga, dobili smo odgovor da se radilo o Mati Arloviću.

Upravo je sudac Mato Arlović u svojem izdvojenom mišljenju izrazio nezadovoljstvo odlukom većine Ustavnog suda. Istaknuo je da je jasno kako Vladina uredba krši prava na slobodno kretanje i okupljanje, suprotno onome što predsjednik suda Miroslav Šeparović tvrdi u svojem izdvojenom podupirućem mišljenju. Budući da se ljudska prava mogu ograničavati samo zakonom, kako je navedeno i u članku 16. Ustava, za Arlovića je nesporno da je dopuna Uredbe kojom je Markov trg postao štićeni prostor I. kategorije neustavna te da ju je trebalo ukinuti.

Većina se u Ustavnom sudu, podsjetimo, proglasila nenadležnima za ovaj slučaj, uz obrazloženje da u postupku apstraktne kontrole propisa Ustavni sud nije nadležan ocjenjivati primjenu propisa. Čak petero sudaca glasalo je protiv ovakve odluke.

Gong smatra opasnim odbijanje Ustavnog suda da se izuzme od odlučivanja o kršenju ljudskih prava i sloboda. Na ovaj način, daje se sloboda Vladi Andreja Plenkovića da donosi odluke mimo Ustava i zakona na štetu građanki i građana ove države. 

Ako Ustavni sud nije nadležan ocijeniti je li zatvaranje Markovog trga ustavno, nitko ne stoji na putu Vladi koja krši prava građana.

Sudac koji je bio protiv odluke većine Ustavnog suda - izvjestitelj u slučaju Markovog trga 2
chevron-right