Preuzmite baze saborskih podataka: Parlametar dobio novu funkciju za analitičare i znanstvenice

15. siječnja 2024.
Preuzmite baze saborskih podataka: Parlametar dobio novu funkciju za analitičare i znanstvenice 1
Izvor:Gong

Gongov Parlametar.hr, digitalni alat za praćenje rada Hrvatskog sabora, dobio je novu opciju kojom korisnice i korisnici ovog portala mogu sirove, odnosno izvorne podatke iz Sabora preuzimati u tabličnom obliku (json. i csv.), pogodnom za njihovo korištenje za daljnju analizu i obradu. Poseban interes za pristup sirovim podacima iz Sabora  mogu imati analitičarke i istraživači, koliko zbog prirode svog posla, a još i više zbog svoje društvene uloge u nadziranju rada vlasti Republike Hrvatske.

Nova opcija kojom je Gong dodatno unaprijedio svoj Parlametar, omogućava besplatno preuzimanje izvornih saborskih podataka sa stranica na kojima se nalaze: popis saborskih zastupnica i zastupnika, popis zastupničkih klubova, zatim statistike koje opisuju njihov rad ili ponašanje na sjednicama, pregledi ishoda glasanja o pojedinim aktima i zakonima koji su prošli saborsku proceduru, popis saborskih sjednica, popis sjednica saborskih odbora i popis zakona, a možete preuzimati i podatke po pojedinim kategorijama sa stranica svakog pojedinog kluba i svake pojedine zastupnice ili zastupnika. 

Ikona za preuzimanje sirovih podataka, na Parlametrovim stranicama na kojima je to omogućeno, nalazi se u donjem desnom kutu okvira, odmah pored ikona za informacije o pojedinoj kartici, za preuzimanje koda za embedanje pojedine kartice i za preuzimanje linka na pojedinu karticu za daljnje dijeljenje.

Preuzmite baze saborskih podataka: Parlametar dobio novu funkciju za analitičare i znanstvenice 2
Ikona za preuzimanje izvornih podataka iz Sabora nalazi se u donjem desnom kutu svake stranice na kojoj je omogućena ta opcija, odmah pored ikona odranije dostupnih opcija (info, kod za embedanje, poveznica za dijeljenje sadržaja).

Na izborima 2020. godine oko 1,7 milijuna građana biralo je 151 parlamentarnih zastupnica i zastupnika u Saboru kako bi ih predstavljali u vrhovnom zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske. Tih 151 izabranih ljudi zakonima i odlukama koje donose, danas direktno utječu na živote skoro četiri milijuna stanovnika Republike Hrvatske koji stoga imaju pravo biti potpuno informirani o radu Sabora. 

Svi podaci koje Parlametar koristi, automatski se preuzima sa stranica Hrvatskog sabora i njegove Informacijsko-dokumentacijske službe gdje su objavljeni u otvorenom formatu.

Veliku i kompleksnu građu Sabora Parlametar organizira intuitivno i pregledno poput društvenih mreža i omogućava korisnicima lagano proučavanje sadržaja, a onda i jednostavno dijeljenje gotovih vizualizacija. Parlametar se time pokazuje značajnim argumentom za otvaranje podataka javnih institucija u strojno čitljivom formatu.

Kako s Parlametar.hr besplatno preuzimati sirove (izvorne) podatke iz Sabora?

Na naslovnici Parlametra možete se besplatno registrirati i predbilježiti na bilten u kojem svaki tjedan donosimo pregled rada Sabora, kolumne saborske dopisnice Sandre Bartolović, odnosno njene intervjue s zastupnicama ili zastupnicima, te tjedne popise zakonodavnih i drugih aktivnosti Sabora, saborskih odbora, zastupničkih klubova te članova i članica Sabora.

Pozivamo vas da koristite sve veći broj funkcija Parlametra i da na taj način sudjelujete u demokratskom procesu. Učinite korak bliže participativnoj demokraciji i ne pristajte na status pasivnog biračkog tijela koje se tek periodički poziva da se potezom olovke uključi u politički proces Republike Hrvatske.

Preuzmite baze saborskih podataka: Parlametar dobio novu funkciju za analitičare i znanstvenice 3
chevron-right