Imamo pravo znati! Građanke i građani vlastima u RH poslali jubilarni 10.000. upit preko Gongovog digitalnog alata

08. siječnja 2024.
Imamo pravo znati! Građanke i građani vlastima u RH poslali jubilarni 10.000. upit preko Gongovog digitalnog alata 1
Kurs za Gong

Gongov digitalni alat ImamoPravoZnati.org (IPZ) potaknuo je građanke i građane da aktivnije sudjeluju u demokraciji - i to tako da godišnje šalju na stotine i tisuće pitanja tijelima javne vlasti u Republici Hrvatskoj. Slanje jubilarnog 10.000-tog zahtjeva za informacijom poklopilo se s ulaskom u novu godinu.

Imamo pravo znati su pokrenuli Gong i udruga haktivista Code for Croatia u lipnju 2015. godine kako bi građanima i građankama omogućili lakši pristup informacijama tijela javne vlasti putem interneta i time pridonijeli transparentnosti i odgovornosti prema građanima skoro 6.000 tijela javne vlasti; Vlade, Sabora, državnih uprava, agencija, zavoda, fondova, javnih ustanova, javne lokalne i područne samouprave.

Sto tisuća posjetitelja godišnje

Nakon osam i pol godina rada na platformi IPZ registrirano je 1.552 korisnika i korisnica, a stranicu godišnje posjeti oko 100.000 ljudi. Naime, odgovori na poslane zahtjeve pristigli na IPZ nisu od koristi samo onima koji su zahtjeve poslali, nego i ostalim posjetiteljima portala koji među već objavljenim odgovorima i dokumentima, koristeći tražilicu, mogu pronaći informacije koje su im potrebne.

IPZ-om je slanje upita vlastima u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama svedeno na samo nekoliko klikova, pri čemu upiti poslani na ovaj način imaju istu zakonsku težinu kao i papirnato pisani zahtjevi. Ovako jednostavan način za ostvarivanje prava iz Zakona o pravu na pristup informacijama, intuitivan i bez potrebe poznavanja detalja samog zakona i upravnih postupaka, vrlo je brzo doveo do velike popularnosti IPZ-a.

Uspoređujući statistike korištenja ImamoPravoZnati.org i godišnjih izvještaja Povjerenika za informiranje, Gong je utvrdio da su građanke i građani u prvih osam godina postojanja IPZ-a preko ove platforme poslali oko šest posto svih upita tijelima javne vlasti u Republici Hrvatskoj. Ovako velika popularnost IPZ-a u Hrvatskoj bila je u rujnu 2023. jedna od središnjih točaka zanimanja nizozemskog stručnog centra za pravo na pristup informacijama SPOON.

Od koga ste najčešće tražili informaciju od 2015.

Od dosadašnjih 10.000 zahtjeva za informacijom, poslanih tijelima javne vlasti preko IPZ-a, oko 46% zahtjeva dovelo je do zaprimanja potpune tražene informacije, oko 9% zahtjeva rezultiralo slanjem dijela traženih informacija, a odbijenih zahtjeva bilo je oko 3%. U 13% slučajeva tijela javne vlasti nisu posjedovala tražene informacije. Na preostale zahtjeve korisnici ili još čekaju odgovor ili ih nisu označili odgovarajućim statusom.

Najviše upita korisnice i korisnici uputili su Gradu Zagrebu (120), Ministarstvu unutarnjih poslova (102), Ministarstvu znanosti i obrazovanja (85) i Hrvatskim vodama (82).

ImamoPravoZnati.org ima i PRO verziju, namijenjenu novinarima i novinarkama, aktivistima i aktivistkinjama, odnosno istraživačima i istraživačicama. PRO verzija pruža dodatne mogućnosti poput zadržavanje zahtjeva i odgovora na njih u tajnosti dok dotična osoba radi na svojoj priči ili istraživanju, posebno praćenje napretka rješenja poslanih zahtjeva, obavijesti o rokovima i sljedećim koracima.

ImamoPravoZnati.hr i Popravi.to (servisni portal za prijavu komunalnih problema nadležnim službama) nisu samo alati, nego su to metode i oblici građanske participacije i aktivacije. Naši alati potiču aktivno, informirano i istraživačko građanstvo, rade pritisak na institucije i vlast da budu transparentniji, odgovorniji i otvoreniji. Ideja iza ovih alata je da osnaži građanke i građane da same i sami djeluju, da se organiziraju i traže od onih na vlasti odgovore te da kvalitetno i odgovorno rade svoj posao.

chevron-right