Gong upozorava: Ustavni sud treba biti otvoreniji

08. prosinca 2023.
Gong upozorava: Ustavni sud treba biti otvoreniji 1

Zbog sve veće zatvorenosti Ustavnog suda, unatoč brojnim odredbama o javnosti njegovog rada, opravdana je sve veća kritičnost javnosti prema njegovim odlukama. Gong zbog važne uloge Ustavnog suda u političkom sustavu Hrvatske inzistira na otvorenosti njegovog rada. Odluku na temelju održane javne rasprave posljednji put je donio još davne 2013. godine u slučaju vjeroučitelja kojemu je nakon razvoda prestao ugovor o radu, a predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je sam na konferenciji za novinare u rujnu 2020. godine rekao da su sjednice ionako bile samo predstava za javnost pa zato medijima neće biti dozvoljen dolazak. 

Gong je u srpnju 2022. godine izradio preporuke za transparentniji rad Ustavnog suda, budući da su njegove odluke od iznimnog značaja za sve građane i funkcioniranje države. Temeljem promatranja rada suda, uključujući i podnošenje zahtjeva za pristup informacijama, kao i prijedloga za ocjenu ustavnosti, Gong donosi nastavak preporuka za otvorenost Ustavnog suda.

  1. Potrebni su detaljni podaci o ustavnosudskim odlukama kako bi javnost znala koliko je vremena doista potrebno za rješavanje predmeta, kao i koliko je zahtjeva i  prijedloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti tei tužbi odbijeno, odnosno odbačeno.

Detaljni podaci o ustavnosudskim odlukama važni su kako bi javnost znala koliko je vremena doista potrebno za rješavanje predmeta, kao i koliko je zahtjeva i  prijedloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti tei tužbi odbijeno, odnosno odbačeno.

  1. Pravodobna najava i održavanje konferencija za javnost kada se donose odluke od javnog interesa

Ustavni sud rijetko održava konferencije za javnost o pitanjima od interesa za javnost koje ne najavljuje pravodobno ni adekvatno.

  1. Objava imena sudaca-izvjestitelja 

Imena sudaca-izvjestitelja potrebno je navesti u odluci suda jer se radi o sucima kojima je predmet povjeren na obradu od samog početka i koji predlažu nacrt odluke.

  1. Izdvajanje ustavnosudskih odluka od značaja za funkcioniranje države

Ustavni sud bi na svojim stranicama trebao svake godine izdvajati odluke u sažecima koje su dovele do promjena Zakona ili prakse sudova i ostalih institucija, kao i izvješća o uočenim povredama ustavnosti i zakonitosti.

Puni tekst naših preporuka možete pronaći na linku.

Gong upozorava: Ustavni sud treba biti otvoreniji 2
Gong upozorava: Ustavni sud treba biti otvoreniji 3
chevron-right