Serija predavanja studentima: Kako iz velikih skupova podataka dobiti veliku novinarsku priču

01. prosinca 2023.
Serija predavanja studentima: Kako iz velikih skupova podataka dobiti veliku novinarsku priču 1
ZAGREB, 22.11.2023. - Predavanje "Podaci u istraživačkom novinarstvu" studenticama i studentima novinarstva u Gongu (foto: Gong)

Kako prikupiti i analizirati velike skupove digitaliziranih podataka, kako u njima prepoznati istraživačku novinarsku priču i kako sve te podatke obraditi i vizualizirati da postanu razumljivi prosječnom čitatelju, o tome su učili studentice i studenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu tijekom deset Gongovih predavanja koje je od 8. do 30. studenog 2023. održao naš Sergej Županić.

Dva predavanja na FPZG-u i potom radionice po grupama u prostorima Gonga naziva "Podaci u istraživačkom novinarstvu" održane su u sklopu kolegija "Istraživačko novinarstvo", kojega vodi predavač Kristian Došen.

Podatkovno novinarstvo

Buduće novinarke i novinari učili su o važnosti dostupnosti otvorenih podataka kao sredstva borbe protiv korupcije i za razvoj demokratskog društva. Uvodno na primjerima iz Gongove prakse, a potom kroz vježbe i sami, upoznali su se s cijelim procesom korištenja podatkovnog novinarstva kao metode istraživačkog novinarskog rada.

U dobu eksponencijalnog rasta količine digitaliziranih podataka vještine pronalaženja velikih skupova podataka novinarkama i novinarima sve su važnije, bilo u obliku otvorenih podataka, bilo kao odgovori tijela javne vlasti na zahtjeve za pristupom informacijama ili kroz curenja podataka.

Studenticama i studentima objasnilo se da vještine podatkovnog novinarstva obuhvaćaju, osim posjedovanja standardnih novinarskih znanja i analitičkih sposobnosti, još i detaljno poznavanje zakonske regulative prava na pristup informacijama, znanja o dostupnosti podataka u svijetu danas te, konačno, poznavanje tehničkih alata za rad s velikim skupovima podataka.

Parlametar

Uz naše vodstvo kroz praktične zadatke, oni su naučili pronalaziti mjesta s potrebnim skupovima podataka, naučili su ih skinuti i organizirati u vlastite baze podataka, analizirati ih kako bi u njima pronašli "priču iza priče" i na kraju na osnovi tako utvrđenih činjenica izrađivati infografike u skladu s potrebama novinarske priče, a primjereno sposobnostima čitatelja.

Seriju predavanja održali smo u sklopu projekta Parlametar. Riječ je o projektu kojim Gong nadzire rad Hrvatskog sabora te zagovara njegovu otvorenost i transparentnost, kao i sudjelovanje građana u političkim procesima. Projekt obuhvaća platformu Parlametar.hr, na kojoj se građanke i građani lako mogu informirati o radu Sabora, te analize podataka iz Sabora i edukacije.

Serija predavanja studentima: Kako iz velikih skupova podataka dobiti veliku novinarsku priču 5
chevron-right