Gongovo predavanje studenticama i studentima novinarstva: Kako otvorenim podacima razbijati korupciju?

09. studenoga 2023.
Gongovo predavanje studenticama i studentima novinarstva: Kako otvorenim podacima razbijati korupciju? 1
Zagreb - Predavanje Gonga o podatkovnom novinarstvu studenticama i studentima novinarstva na Fakultetu političkih znanosti (8.11.2023., foto: Gong)

Što je podatkovno novinarstvo i zašto su otvoreni podaci moćno oruđe u borbi protiv korupcije i za razvoj demokratskog društva, o tome su studentice i studenti novinarstva mogli čuti na prvom od četiri predavanja koja Gong i ove godine, u sklopu projekta Parlametar, organizira na Fakultetu političkih znanosti u okviru predmeta Istraživačko novinarstvo.

Sergej Županić uveo je studente i studentice u osnove praktične primjene podatkovnog novinarstva kroz nekoliko slučajeva u kojima je Gong proteklih godina samostalno ili u suradnji s istraživačkim novinarskim kolegicama i kolegama razotkrivao razmjere korupcije u Hrvatskoj, zatim lošu praksu izvršne vlasti u odnosu na Sabor te upitan izborni legitimitet vladajuće većine kao posljedicu nerazmjera broja birača po izbornim jedinicama.

Od istraživačkog novinarstva do praćenja Sabora

Obradili smo istraživački odnosno analitički podatkovni novinarski proces koji je doveo do otkrića svih tvrtki koje su 2018. dobile poticaje Ministarstva gospodarstva, a da za to nisu imale uvjete, zbog čega je u aferi "po babi i stričevima" bivši ministar Darko Horvat završio u istražnom zatvoru.

Na isti način smo prošli kroz proces kojim je 2020. godine Gong utvrdio da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u četiri godine 92 posto od 61 milijuna kuna iz svog Programa ulaganja u zajednicu dodijelilo župama i drugim Crkvenim institucijama u Hrvatskoj.

Primjenu podatkovnog novinarstva na političke procese i odnos Vlade prema Saboru približili smo im kroz analize Gonga koje su ove godine dovele do dokaza da je administracija premijera Andreja Plenkovića daleko najgora u neodgovaranju na zastupnička pitanja u zadnja dva desetljeća, u razdoblju za koje postoje javno dostupni podaci.

Borba za demokraciju

Moć vizualizacije velikih skupova podataka studenticama i studentima prikazali smo na primjeru infografika izrađenih na temelju rezultata rada profesora Gorana Čulara iz 2020. godine "Hoće li i sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?", koji je dokazao da je nerazmjer birača po izbornim jedinicama na parlamentarnim izborima te godine po prvi put direktno utjecao na sastav parlamentarne većine.

Studentice i studenti FPZG-a upoznali na ovom predavanju dobili su uvid i u tehničke osnove podatkovnog novinarskog procesa, o čemu će detaljnije učiti na sljedećem predavanju na FPZG-u, a potom i na radionicama po grupama.

Parlametar je projekt kojim Gong nadzire rad Hrvatskog sabora te zagovara njegovu otvorenost i transparentnost, kao i sudjelovanje građana u političkim procesima. Projekt obuhvaća platformu Parlametar.hr, na kojoj se građanke i građani lako mogu informirati o radu Sabora, te analize podataka iz Sabora i edukacije.

Gongovo predavanje studenticama i studentima novinarstva: Kako otvorenim podacima razbijati korupciju? 5
chevron-right