Pretražite u kojim je župama završio javni novac

16. rujna 2020.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU četiri godine ‘skriva’ od javnosti kako je potrošilo preko 61 milijun kuna za Program ulaganja u zajednicu pokrenut 2017., kao i imena članova Povjerenstva koji su predlagali financirane projekte.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije posljednje četiri godine uložilo je u Program ulaganja u zajednicu preko 61 milijun kuna, a podatke o korisnicima ovih sredstava objavilo je tek zahvaljujući novinarskom otkriću da je većina tog novca (56,7 milijuna kuna ili 92%) potrošena na sakralne objekte. Do ovih iznosa u Gongu smo došle tek otvaranjem podataka iz PDF formata u kojem su nam poslani iz Ministarstva temeljem prava na pristup informacijama, jednako kao i imena članova i članica Povjerenstava koji_e su predlagali projekte za sufinanciranje.

Ipak, nismo uspjele utvrditi odakle dolaze 42 (od 453) projekta ukupno financiranih s 4,92 milijuna kuna, jer na listama ne postoji rubrika u kojoj bi bilo navedeno gdje se nalazi 'građevina javne namjene' u koju je uložen novac. Tamo gdje je ovaj podatak bio dostupan u rubrici podnositelj ili naziv projekta, ili pak pretragom ključnih riječi, tablici smo dodale rubriku mjesto i broj pošte. Tablicu pretražite OVDJE.

Tako je vidljivo da je najviše, 4,3 milijuna kuna dodijeljeno za 23 projekta u Zagrebu, devet projekata u Slavonskom Brodu Ministarstvo je sufinanciralo s 1,52 milijuna kuna, a preko milijun kuna uloženo je još u projekte na području Vinkovaca, Karlovca i Virovitice.

Kartu 'građevina javne namjene' sufinanciranih Programom ulaganje u zajednicu pronađite OVDJE.

Pretražite u kojim je župama završio javni novac 1

Ministarstvo je do nedavno odbijalo objaviti i imena članova_ica Povjerenstva koje je predlagalo liste projekata za sufinanciranje, pozivajući se na Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka, kako je objavila novinarka Slavica Lukić. Zbog pritiska javnosti Gong ih je ipak dobio.

Članice Povjerenstva u 2017. godini bile su: Katica Mišković i Kristina Bilić, pomoćnice ministrice Žalac te Tina Markuš, tadašnja glavna tajnica Ministarstva. Od sedam milijuna kuna koliko je za Program osigurano u proračunu, 6,7 milijuna dodijeljeno je crkvi.

Sljedeće 2018. kad je crkvi dodijeljeno svih 11 milijuna kuna, članice Povjerenstva bile su redom pomoćnice ministrice Žalac: Katica Mišković, Kristina Bilić i Tajana Huzak.

Prošle, 2019. godine u Povjerenstvo su imenovana dva pomoćnika ministrice Žalac - Katica Mišković i Davor Huška, te državni tajnik Velimir Žunac.  Od 20 milijuna, 17,5 milijuna kuna dobila je crkva.

Ove godine, kada je crkvi pripalo 18 milijuna od ukupno 20 milijuna kuna, članice Povjerenstva bile su: ponovo pomoćnica ministra Marka Pavića - Katica Mišković, tadašnji glavni savjetnik ministra Miroslav Smetiško i državna tajnica Nikolina Klaić.

Gong drži neprihvatljivim ovakvo skrivanje podataka, bilo da se radi o pogodovanju ili pak nemaru u odnosu na uložene milijune, jer imamo pravo znati kako se troši novac koji ulažemo u proračun. Zbog toga podatke, iako nepotpune, objavljujemo u otvorenom formatu na linku za slobodno korištenje, onako kako je to trebalo učiniti Ministarstvo koje je novac podijelilo.  

Ministarstvo je, naime, usprkos upornosti novinara Andreja Dimitrijevića koji je svake godine tražio ove podatke, na svojim stranicama do sad objavilo listu samo za 2019. i 2020. godinu.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Pretražite u kojim je župama završio javni novac 2Pretražite u kojim je župama završio javni novac 3

chevron-right